
27 ianuarie 1302 - Marele poet italian Dante Alighieri este exilat din Florența.
27 ianuarie 1343 - Papa Clement al VI-lea emite bula papală Unigenitus pentru a justifica puterea papei și utilizarea indulgențelor. Aproape 200 de ani mai târziu, Martin Luther avea să protesteze împotriva acestui lucru.
27 ianuarie 1388 - Petru I Mușat al Moldovei acordă regelui Poloniei Wladislaw al II-lea Jagelo, un împrumut de 4000 de ruble de argint pe termen de trei ani. Petru a primit în schimb, ca zălog, orașul Halici şi Ținutul vecin al Pocuţiei, care puteau fi ocupate de domnul Moldovei în caz de nerespectare a termenului de restituire a banilor.
27 ianuarie 1695 - După moartea lui Ahmed al II-lea, Mustafa al II-lea devine sultan al Imperiului Otoman. El va abdica în 1703.
27 ianuarie 1756 - S-a născut în Salzburg, genialul compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart, unul dintre cei mai mari compozitori al tuturor timpurilor. A manifestat un excepțional talent muzical de la o vârstă frageda.
27 ianuarie 1785 - Este fondată Universitatea din Georgia.
27 ianuarie 1814 - A murit răpus de tifos filosoful german Johann Gottlieb Fichte. Este cunoscut ca părinte al idealismului german și ca urmaș al lui Kant.
27 ianuarie 1832 - S-a născut Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson), scriitor, matematician, cleric si fotograf englez, autorul celebrei povestiri “Alice în țara minunilor”.
27 ianuarie 1785 - Abraham Baldwin a fondat Universitatea din Georgia, prima universitate publică din Statele Unite.
27 ianuarie 1820 - O expediție rusă condusă de Fabian Gottlieb von Bellingshausen și Mihail Lazarev descoperă continentul Antarctica.
27 ianuarie 1859 - S-a născut Wilhelm al II-lea, împărat al Germaniei și rege al Prusiei. Wilhelm al II-lea a fost ultimul împărat al Germaniei și rege al Prusiei de la 1888 la 1918. A urcat pe tron în iunie 1888, după domnia scurtă al tatălui său, Frederic al III-lea.
27 ianuarie 1880 - Lui Thomas Edison i-a fost acordat brevetul de invenție pentru sursa sa de iluminare incandescenta.
27 ianuarie 1888 - La Washington este fondata “National Geographic Society”.
27 ianuarie 1901 - A murit în Milano, la vârsta de 87 de ani, compozitorul italian Giuseppe Verdi. El a fost vestit mai ales pentru creațiile sale în muzica de operă.
27 ianuarie 1915 - Forțele marine ale Statelor Unite ale Americii ocupă Haiti.
27 ianuarie 1926 - Inginerul John Logie Baird a experimentat într-un studio din Londra primele transmisiuni televizate. Baird a fost un inginer scoțian, cunoscut pentru faptul că a inventat primul sistem de televiziune mecanică. De asemenea, a realizat primul tub electronic pentru televiziunea color.
27 ianuarie 1941 - Au început, la Washington, consfătuiri secrete între Statele Majore englez și american. Au fost adoptate principiile fundamentale ale strategiei războiului împotriva puterilor “Axei” (planul “ABC1”).
27 ianuarie 1944 - Încetează blocada germană asupra Leningradului, începută la 8 septembrie 1941. Asediul Leningradului a provocat în rândurile populației și a apărătorilor oraşului un număr de 600 000 de morți și distrugeri masive. Numai centrul oraşului a rămas intact.
27 ianuarie 1945 - Are loc eliberarea de către forțele sovietice a lagărului de exterminare de la Auschwitz, Polonia. Ziua de 27 ianuarie a fost declarata zi de comemorare a victimelor holocaustului.
27 ianuarie 1948 - S-a născut Mihail Barișnikov, dansator rus, coregraf și actor.
27 ianuarie 1967 - Trei astronauți americani, Gus Grissom, Ed White și Roger Chaffee, au murit, fiind carbonizați în incendiul izbucnit la bordul navetei spațiale „Apollo 1”, în timpul simulării unei lansări a acesteia de la Cape Canaveral, Statele Unite ale Americii.
27 ianuarie 1967 - URSS, SUA și Marea Britanie semnează Tratatul privind utilizarea pașnică a spațiului cosmic pentru următorii 60 de ani.
27 ianuarie 1973 - La Paris, a fost semnat acordul de pace care a dus la încheierea Războiului din Vietnam.
27 ianuarie 1987 - Mongolia a stabilit relații diplomatice cu SUA.
27 ianuarie 1987 - Conform prevederilor Constituției, Republica Malta s-a declarat stat neutru.
27 ianuarie 2008 - A murit președintele indonezian Suharto. A condus Indonezia între anii 1967-1998.
27 ianuarie 2011 - Un fenomen neobișnuit și spectaculos se produce în țările arabe și cele limitrofe. Mai întâi s-a declanșat “Primăvara arabă” în Yemen. Manifestări de stradă de o amploare deosebită s-au desfășurat în Egipt, Algeria, Yemen, Libia, Iordania, Bahrain, Maroc, Kuweit si Iran, având loc evenimente de mai mică amploare în Sahara Occidentală, Sudan, Djibouti, Cisiordania, Liban, Siria, Irak, Senegal, Arabia Saudită și Oman. În aceeași perioadă s-au desfășurat demonstrații de diferite mărimi și în țări din afara zonei, cum ar fi Somalia, Albania, Serbia, Mauritania și Gabon.
27 ianuarie 2013 - A murit conducătorul de două decenii a Moldovei Sovietice, Ivan Ivanovici Bodiul, fost prim-secretar al Partidului Comunist din R.S.S. Moldovenească între anii 1961-1980.
27 ianuarie 2013 - Două sute patruzeci și două de persoane mor într-un incendiu al clubului de noapte din orașul brazilian Santa Maria, Rio Grande do Sul.
Descinderi într-o suburbie din municipiul Chișinău
Geniștii Armatei Naționale au lichidat peste 50 de obiecte explozive în raionul Leova
Două incendii au fost lichidate de pompieri în această dimineață în capitală
Ministrul Mediului va fi audiat în Parlament
Cazurile de femicid vor fi monitorizate și analizate de Comisia de Monitorizare a Violenței în Familie
CSP a inițiat concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție
O fetiță de nouă ani s-a înecat într-un canal de scurgere
BTA: Comunitatea bulgară din Moldova a primit trei autobuze donate de orașul Varna
METEO // Joi, vremea continuă să se încălzească
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”