
3 octombrie 52 î.Hr. - Conducatorul galilor, Vercingetorix, se predă armatelor romane conduse de Iulius Cezar, după asediul şi bătălia de la Alesia.
3 octombrie 42 î.Hr. - Are loc Prima Bătălie de la Filipi. Triumvirii Octavian și Marc Aureliu se confruntă cu asasinii lui Cezar – Brutus și Cassius, fără ca vreuna din părți să obțină victoria.
3 octombrie 382 - Împăratul Teodosie I încheie un tratat de pace cu triburile germanice ale goţilor, cărora le permite să se așeze în Balcani, în schimbul intrării acestora în serviciul militar imperial.
3 octombrie 1778 - Căpitanul englez James Cook ajunge în Alaska.
3 octombrie 1789 - George Washington propagă primul ziua Thanksgiving Day.
3 octombrie 1801 - A murit Matei Milu (Milo), unul dintre primii poeți din Moldova, bunicul marelui dramaturg Matei Milo. A scris poezii de dragoste, portrete satirice, care îl anticipează pe Costache Conachi.
3 octombrie 1814 - S-a născut (15 octombrie s.n), Mihail Iurievici Lermontov, poet, prozator și dramaturg rus, unul dintre principalii exponenți ai romantismului rus (“Demonul”, “Un om ciudat”).
3 octombrie 1838 - Se înființează la Iaşi, în Moldova, prima bibliotecă publică.
3 octombrie 1849 - Scriitorul american Edgar Allan Poe este găsit căzut pe un trotuar în orașul Baltimore din SUA, în stare de confuzie mintală, după o dispariție de câteva zile. Este ultima dată când a fost văzut în public înainte de moartea sa, care a survenit peste câteva zile, la 7 octombrie. A dus o viață de boem și a sfârșit tragic în mizerie, opium și alcoolism.
3 octombrie 1863 - Preşedintele american Abraham Lincoln a declarat a patra zi de joi din luna noiembrie Thanksgiving Day – “Ziua Recunoştinţei“.
3 octombrie 1867 - A decedat Elias Howe, inginer american, inventatorul mașinii de cusut.
3 octombrie 1888 - S-a născut Carl von Ossietzky, jurnalist, figura-simbol a luptei împotriva dictaturii naziste, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 1935.
3 octombrie 1895 - S-a născut marele poet rus Serghei Esenin (“Transfigurare”, “Anna Sneghina”, “Cheile Mariei”, ”Ceaslovul satelor”, “Rusia sovietică”, “Moscova cârciumăreasă”).
3 octombrie 1897 - S-a născut Louis Aragon, scriitor, poet și dramaturg francez, unul dintre întemeietorii suprarealismului (“Foc de bucurie”, “Mişcarea perpetuă”, “Ochii Elsei”) .
3 octombrie 1906 - Se desfășoară a doua conferință internațională privind telegrafia fără fir, în care se adoptă mesajul SOS („Save Our Souls”, „Save Our Ship”), ca semnal internațional de forță majoră înlocuind semnalul CQD.
3 octombrie 1908 - Ziarul comunist rus Pravda este fondat de către Lev Troţki, Joffe Adolph, Skobelev Matvei și alti rusi aflati în exil la Viena.
3 octombrie 1918 - Ţarul Bulgariei, Ferdinand, a abdicat în favoarea fiului său, Boris al III–lea.
3 octombrie 1918 - Este difuzat Manifestul împăratului Austro-Ungariei, Carol I de Habsburg („Către popoarele mele credincioase”), privind reorganizarea Austro–Ungariei într–o federaţie de şase state „independente” (austriac, ungar, ceh, iugoslav, polonez şi ucrainean). Propunerea a fost respinsă de reprezentanții popoarelor respective.
3 octombrie 1929 - Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor este redenumit oficial Regatul Iugoslaviei, adică “Tara slavilor de sud”.
3 octombrie 1932 - Irakul îşi câştigă independenţa faţă de Marea Britanie.
3 octombrie 1935 - A început agresiunea Italiei fasciste împotriva Etiopiei.
3 octombrie 1936 - S-a născut secretarul Ligii Arabe, Amir Moussa.
3 octombrie 1942 - Germania nazistă lansează cu succes pentru prima dată o rachetă V-2 / A4 de la o bază de testare din Peenemünde. Este primul obiect făcut de om care a ajuns în spaţiu.
3 octombrie 1945 - A fost înfiinţată Federaţia Sindicală Mondială – FSM. Primul Congres Mondial al Sindicatelor, la care s-a votat înființarea acestei organizatii, s-a desfășurat la Paris între 3-8 octombrie 1945 și s-a bucurat de o largă participare, cu delegați reprezentând 67 de milioane de muncitori din 56 de organizații sindicale din 55 de țări și 20 de organizații internaționale.
3 octombrie 1952 - Anglia testează cu succes arma atomică, devenind a treia putere nucleară a lumii.
3 octombrie 1952 - John T. “Jack” Mullin de la compania americană Bing Crosby Enterprises Inc., pune la punct primul aparat video. A fost nevoie de 18 ani, pană în 1970 a apărut și varianta comercială a acestui aparat.
3 octombrie 1953 - Participarea capitalului străin la exploatarea petrolului este interzisă în Brazilia.
3 octombrie 1960 - Niger își câștigă independența față de Franța.
3 octombrie 1962 - Programul Mercury: Sigma 7 este lansată la Cape Canaveral, cu astronautul Wally Schirra la bord, pentru șase orbite timp de nouă ore de zbor.
3 octombrie 1969 - S-a născut renumita cântăreață de muzică pop – rock americană, Gwen Stefani.
3 octombrie 1985 - A avut loc prima lansare a navetei spațiale americane Atlantis.
3 octombrie 1990 - A avut loc reunificarea Germaniei. Republica Federala Germania (RFG) a incorporat Republica Democrata Germana (RDG).
3 octombrie 1994 - În alegerile generale din Brazilia, Fernando Henrique Cardoso este ales cu o largă majoritate ca președinte al Braziliei.
3 octombrie 1999 - A decedat Akio Morita, inventatorul “Walkman-ului”, cofondator în 1946, alături de Masaru Ibuka, al holdingului electronicii “Sony”.
3 octombrie 2005 – Are loc Eclipsă inelară parțială de soare.
3 octombrie 2009 - Președinții Azerbaidjanului, Kazahstanului, Kârgâzstanului și Turciei au semnat Acordul de la Nakhchivan, privind înființarea Consiliului turcic.
3 octombrie, anual – Ziua unificării Germaniei.
3 octombrie, anual – Ziua formării statului Coreea.
3 octombrie, anual – Ziua independenței Irakului.
GALERIE FOTO // Piața Centrală, împânzită de cumpărători în preajma Paștelui
Peste 400 de pompieri vor fi la datorie în Noaptea Învierii
Flux sporit de pasageri pe Aeroportul Chișinău în perioada Sărbătorilor Pascale. Autoritățile vin cu recomandări pentru călători
Droguri în valoare de jumătate de milion de lei, ridicate de polițiști. Două persoane, reținute
ANSP avertizează: Consumul excesiv de alimente în perioada Paștelui poate avea consecințe grave asupra sănătății
De sărbători, poliția va intensifica măsurile de prevenire a încălcărilor rutiere
Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Ziua în care Iisus a fost răstignit
Condiții mai bune pentru studenții Universității „B.P.Hasdeu” din Cahul. Un cămin al instituției va fi modernizat cu sprijinul Guvernelor României și Republicii Moldova
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
Șefa statului a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei din anii 1946 – 1947
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor