
30 octombrie 130 - Împăratul roman Hadrian întemeiază în Egipt orașul Antinopolis, pentru a-l comemora pe tânărul său favorit Antinous, care se înecase în acel an în apropiere, în apele Nilului.
30 octombrie 758 - Pirați arabi și perși devastează orașul chinez Guangzhou, în timp ce autoritățile Tang au închis portul pentru următoarele cinci decenii.
30 octombrie 1270 - Cruciada a VIII-a a luat sfârșit după ce Carol I al Siciliei (fratele regelui Ludovic al IX-lea al Franței) și Muhammad I al-Mustansir, sultanul Tunisiei, au ajuns la un acord comercial.
30 octombrie 1340 - Armatele castiliene și portugheze înving musulmanii marinizi în Bătălia de pe Río Salado, una dintre cele mai importante bătălii din timpul Reconquistei, în urma căreia invadatorii musulmani au fost alungați din Peninsula Iberică.
30 octombrie 1485 - Henry Tudor este încoronat rege al Angliei, sub numele Henric al VII-lea.
30 octombrie 1497 - A avut loc Lupta de la Cernăuţi. Ştefan cel Mare al Moldovei înfrânge resturile armatei polone, alungându-i din ţară. Este o victorie deplină a lui Ştefan cel Mare asupra invadatorilor.
30 octombrie 1735 - S-a născut John Adams, primul vicepreședinte (1789 – 1797) și al doilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1797 – 1801).
30 octombrie 1751 - S-a născut Richard Sheridan, scriitor irlandez şi director de teatru, cel mai de seamă reprezentant al comediei engleze în sec. XVIII.
30 octombrie 1823 - A murit Edmund Cartwright, inventatorul britanic al războiului de ţesut industrial.
30 octombrie 1831 - Sclavul fugar Nat Turner a fost prins și arestat în Virginia, fiind acuzat de organizarea celei mai sângeroase revolte a sclavilor din istoria Statelor Unite.
30 octombrie 1863 - După ce a fost ales rege al Greciei, la vârsta de 17 ani, prințul Wilhelm a sosit la Atena, pentru a fi încoronat sub numele de George I.
30 octombrie 1871 - S-a născut poetul francez Paul Valery, considerat unul dintre principalii reprezentanţi ai curentului simbolist (“Farmece”, “Cimitirul marin”, “Sufletul şi dansul”).
30 octombrie 1905 - 17 octombrie (stil vechi) - Țarul Nicolae al II-lea face publică Proclamația din Octombrie, care marchează începutul monarhiei constituționale în Rusia.
30 octombrie 1910 - A decedat Henry Dunant, elvețian, fondatorul Crucii Roșii, laureat al Premiului Nobel.
30 octombrie 1918 - A fost semnat armistițiul de la Moudros care a pus capăt ostilităților de pe teatrul de război din Orientul Mijlociu dintre Imperiul Otoman și Aliații din primul război mondial.
30 octombrie 1920 - Se înființează la Sydney, Partidul Comunist din Australia.
30 octombrie 1922 - Benito Mussolini devine prim-ministru al Italiei.
30 octombrie 1932 - S-a născut Louis Malle, regizor francez, reprezentant al Noului Val în cinematograful francez din anii 60 („Amanţii”, „Zazie în metrou”).
30 octombrie 1937 - S-a născut celebrul regizor francez de film Claude Lelouch.
30 octombrie 1938 - Regizorul Orson Welles a difuzat radiofonic în New Jersey “Războiul lumilor”, o prelucrare a romanului lui H. G. Wells, care a stârnit panică în rândurile a mii de oameni care chiar au crezut că SUA au fost invadate de marţieni. Welles, care avea 23 de ani, a decis să prezinte pe calea undelor invazia marțiană din cartea tizului său.
30 octombrie 1947 - 23 de state au semnat, la Geneva, Acordul General pentru Tarife şi Comerţ (GATT). Acordul a intrat în vigoare 11.01.1948.
30 octombrie 1955 - A murit celebrul sociolog român Dimitrie Gusti, filosof, estetician şi sociolog recunoscut pe plan internaţional. A fost membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului Social Român.
30 octombrie 1960 - S-a născut Diego Armando Maradona, mare fotbalist argentinian.
30 octombrie 1961 - Din ordinul lui Nikita Hrușciov, corpul lui Iosif Stalin a fost scos din Mausoleul din Piața Roșie din Moscova, unde fusese așezat alături de cel al lui Lenin, pentru “încălcarea preceptelor leniniste”.
30 octombrie 1961 - URSS lansează în arhipelagul Novaia Zemlia bomba cu hidrogen denumită Bomba țarului.
30 octombrie 1973 - La Istanbul, președintele turc Fahri Korutürk inaugurează Podul Bosfor, al patrulea pod suspendat din lume ca lungime la momentul acela și care lega continentele Europa şi Asia pentru prima dată în istorie.
30 octombrie 1974 - Boxerul Muhammad Ali l-a făcut knock out pe George Foreman într-un meci memorabil, care i-a adus titlul de campion mondial la categoria supergrea.
30 octombrie 1975 - A decedat Gustav Hertz, fizician german, laureate al Premiului Nobel pentru anul 1925.
30 octombrie 1975 - Prințul Juan Carlos a devenit rege al Spaniei după ce dictatorul Francisco Franco a renunțat la putere, fiind mult prea bătrân și slăbit. La trei săptămâni după acest moment, Franco, care avea 83 de ani, a murit în urma unui atac de cord.
30 octombrie 1984 - A fost descoperit cadavrul preotului polonez Jerzy Popieluszko, răpit și ucis de agenți ai securității comuniste poloneze.
30 octombrie 1992 - Are loc reabilitarea astronomului și matematicianului italian Galileo Galilei. Papa Ioan Paul al II-lea a declarat că a fost o greșeală datorată unei “tragice neînțelegeri reciproce”.
30 octombrie 1995 - La referendumul din Quebec, 50,6% dintre cei consultați se pronunță împotriva independenței provinciei față de Canada și 49,4% pentru independență.
30 octombrie 2009 - A decedat vestitul antropolog francez Claude Lévi-Strauss.
30 octombrie 2015 - 64 de persoane au murit și peste 160 au fost rănite în urma unui incendiu care a avut loc în clubul Colectiv din București. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, de la artificiile folosite la un concert care avea loc în acel moment.
O tehnologie inovativă de învățare va fi utilizată în 100 de școli din R. Moldova. Elevii vor interacționa fizic cu materiale digitale educaționale
Patru echipe de pompieri au intervenit în nordul țării pentru a stinge o combină care a luat foc pe câmp
Ministerul Sănătății vine cu atenționări pentru populație în contextul Codului portocaliu de caniculă
Cod galben și portocaliu de caniculă până pe 8 iulie, în mare parte din R. Moldova
Salariile a peste 10 mii de asistenți sociali cresc cu 12 la sută
Încă un procuror anticorupție ajunge în fața Comisiei de evaluare
Acces liber la arhiva represiunilor sovietice: peste 50 000 de dosare pot fi consultate online sau la sediul Arhivelor Naționale
GALERIE FOTO // Premianții Bacalaureatului 2025 - recunoaștere pentru excelență
Numărul deceselor în accidente rutiere, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”