
Reforma RESTART. Asistenții sociali vor primi uniforme și automobile noi pentru dezvoltarea serviciilor de protecție a victimelor violenței și a traficului de ființe umane
Asistenții sociali comunitari vor primi uniforme și automobile noi pentru dezvoltarea serviciilor de protecție a victimelor violenței și a traficului de ființe umane. Astăzi a avut loc evenimentul oficial de donare a uniformelor pentru angajații sociali din cadrul Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială (ATAS) și Structurilor Teritoriale de Asistență Socială (STAS), transmite MOLDPRES.
În debutul evenimentului, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a subliniat că misiunea autorităților, în cadrul reformei Restart, este să fortifice un sistem de asistență socială ce susține familiile care se află în situații de risc.
„Este important să investim în specialiștii din prima linie, asistenții sociali, echipele mobile, alți specialiști în domeniu. Zilnic, aceștia luptă pentru interesele celor mai vulnerabili din comunitățile noastre. Ne dorim ca angajații sociali să fie bine dotați și motivați. Doar în acest fel vom avea rezultate. În luna aprilie 2024, la patru luni de la inițierea reformei Restart, existau circa 3 400 de cazuri în gestiune. În luna mai curent, la distanță de un an, avem peste 41 000 de cazuri în gestiune. Am reușit să creștem numărul cazurilor de 10 ori, ceea ce înseamnă mai multe familii și copii care le oferim suport. Vom continua în același ritm”, a spus Alexei Buzu.
Oficialul a vorbit despre însemnătatea uniformelor ce urmează a fi purtate de angajații sociali.
„Când văd în uniformă un polițist, un militar, un angajat din medicină, în semn de respect spun bună ziua. Prin acest salut arăt recunoștința față de efortul lor. De aceea, îmi doresc foarte mult ca atunci când un angajat social merge pe drum, comunitatea să știe că este o persoană care luptă pentru cei vulnerabili și să-i zică bună ziua. Este o mare responsabilitate să purtăm această uniformă. Mulțumesc partenerilor care de zeci de ani sunt aproape de familiile din Republica Moldova și implementăm împreună politici și acțiuni importante”, a afirmat Alexei Buzu.
La rândul său, Karina Nersesyan, reprezentanta UNFPA în Republica Moldova, a menționat că organizația pe care o reprezintă este alături de Republica Moldova deja de 30 de ani.
„Suntem fericiți să fim alături de dumneavoastră, într-o zi atât de specială. Suntem bucuroși că putem oferi sprijin în combaterea violenței în bază de gen. Vestele vor face ca să fiți recunoscuți datorită activității pe care o aveți. Oferim și două vehicule prin care încercăm să vă facem lucrul mai ușor. Investiția depășește 2 milioane de lei moldovenești. Aceasta nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii”, a subliniat Karina Nersesyan.
Cele 2 000 de uniforme, 1 500 de postere informative și două autoturisme au fost achiziționate și donate de UNFPA, cu sprijinul financiar al Marii Britanii. Valoarea totală a donației este de peste 2,2 milioane de lei.
Uniformele vor fi oferite angajaților sociali din întreaga țară, iar cele două vehicule vor ajunge la Centrul de asistență și protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane din Chișinău și Centrul Maternal „ProFamilia” din Căușeni, instituții aflate în gestiunea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Trei magistrați de la Judecătoria Chișinău au promovat evaluarea externă
Radio Moldova Comrat. Daniel Vodă: „O veste excelentă pentru pluralismul media din regiunea găgăuză și pentru întreaga țară"
Meteorologii prognozează o zi călduroasă pentru miercuri
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare