ro
Societate
15 Mai, 2025 / 20:04
/ Acum 7 ore

Reforma RESTART. Asistenții sociali vor primi uniforme și automobile noi pentru dezvoltarea serviciilor de protecție a victimelor violenței și a traficului de ființe umane

Asistenții sociali comunitari vor primi uniforme și automobile noi pentru dezvoltarea serviciilor de protecție a victimelor violenței și a traficului de ființe umane. Astăzi a avut loc evenimentul oficial de donare a uniformelor pentru angajații sociali din cadrul Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială (ATAS) și Structurilor Teritoriale de Asistență Socială (STAS), transmite MOLDPRES.

În debutul evenimentului, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a subliniat că misiunea autorităților, în cadrul reformei Restart, este să fortifice un sistem de asistență socială ce susține familiile care se află în situații de risc.

„Este important să investim în specialiștii din prima linie, asistenții sociali, echipele mobile, alți specialiști în domeniu. Zilnic, aceștia luptă pentru interesele celor mai vulnerabili din comunitățile noastre. Ne dorim ca angajații sociali să fie bine dotați și motivați. Doar în acest fel vom avea rezultate. În luna aprilie 2024, la patru luni de la inițierea reformei Restart, existau circa 3 400 de cazuri în gestiune. În luna mai curent, la distanță de un an, avem peste 41 000 de cazuri în gestiune. Am reușit să creștem numărul cazurilor de 10 ori, ceea ce înseamnă mai multe familii și copii care le oferim suport. Vom continua în același ritm”, a spus Alexei Buzu.

Oficialul a vorbit despre însemnătatea uniformelor ce urmează a fi purtate de angajații sociali.

„Când văd în uniformă un polițist, un militar, un angajat din medicină, în semn de respect spun bună ziua. Prin acest salut arăt recunoștința față de efortul lor. De aceea, îmi doresc foarte mult ca atunci când un angajat social merge pe drum, comunitatea să știe că este o persoană care luptă pentru cei vulnerabili și să-i zică bună ziua. Este o mare responsabilitate să purtăm această uniformă. Mulțumesc partenerilor care de zeci de ani sunt aproape de familiile din Republica Moldova și implementăm împreună politici și acțiuni importante”, a afirmat Alexei Buzu.

La rândul său, Karina Nersesyan, reprezentanta UNFPA în Republica Moldova, a menționat că organizația pe care o reprezintă este alături de Republica Moldova deja de 30 de ani.

„Suntem fericiți să fim alături de dumneavoastră, într-o zi atât de specială. Suntem bucuroși că putem oferi sprijin în combaterea violenței în bază de gen. Vestele vor face ca să fiți recunoscuți datorită activității pe care o aveți. Oferim și două vehicule prin care încercăm să vă facem lucrul mai ușor. Investiția depășește 2 milioane de lei moldovenești. Aceasta nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii”, a subliniat Karina Nersesyan.

Cele 2 000 de uniforme, 1 500 de postere informative și două autoturisme au fost achiziționate și donate de UNFPA, cu sprijinul financiar al Marii Britanii. Valoarea totală a donației este de peste 2,2 milioane de lei.

Uniformele vor fi oferite angajaților sociali din întreaga țară, iar cele două vehicule vor ajunge la Centrul de asistență și protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane din Chișinău și Centrul Maternal „ProFamilia” din Căușeni, instituții aflate în gestiunea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.