
Refugiații din Ucraina pot obține numărul IDNP în format digital
Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Persoanele refugiate din Ucraina, care se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova o perioadă mai mare de timp, vor putea beneficia de servicii publice în baza numărului de identificare de stat (IDNP), atribuit la traversarea frontierei Moldovei, ce poate fi descărcat cu ajutorul unei aplicații digitale, dezvoltată recent de Agenția de Guvernare Electronică, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Noua soluție digitală este integrată pe platforma dopomoga.gov.md și poate fi utilizată începând din data de 14 martie 2022.
· Numărul de identificare de stat (IDNP) este un indice de bază la identificarea persoanei fizice pe teritoriul Republicii Moldova.
· Informația privind numărul de identificare al persoanei fizice (IDNP) poate fi obținută online, pe platforma dopomoga.gov.md, la compartimentul „Obține IDNP”, introducând datele personale din actul de identitate deținut de cetățeanul refugiat din Ucraina (pașaport de călătorie în străinătate, act de identitate intern sau certificat de naștere).
· Această informație poate fi descărcată ușor în format PDF și prezentată organelor de stat pentru a beneficia de servicii publice, la încadrarea în câmpul muncii, înscrierea minorilor la grădiniță sau școală, deschiderea unui cont bancar, înregistrarea unei companii etc.
· Numărul de identificare de stat (IDNP) este valid la prezentarea actului de identitate, în baza căruia a fost atribuit numărul IDNP.
· Informația cu privire la IDNP este eliberată în baza datelor furnizate de Agenția Servicii Publice, care se înregistrează la trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova.
· În situația când IDNP nu poate fi obținut prin intermediul portalului dopomoga.gov.md, cetățenii străini aflați temporar pe teritoriul Republicii Moldova urmează să se adreseze la unul dintre centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice (https://www.asp.gov.md/ro/informatii-utile/subdiviziuni-teritoriale) sau la Biroul Migrație și Azil (http://bma.gov.md/ro/servicii-teritoriale).
Totodată, entitățile publice la care se adresează refugiații, vor recunoaște aceste extrase și vor putea verifica autenticitatea acestora scanând codul QR.
Decizia cu privire la posibilitatea obținerii online a informației privind numărul de identificare al persoanei fizice (IDNP) a refugiaților din Ucraina a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, prin Dispoziția nr. 7 din 04 martie 2022, ca măsură urgentă ce oferă mai multe posibilități de acomodare persoanelor aflate temporar pe teritoriul Moldovei.
Platforma dopomoga.gov.md a fost lansată la 1 martie 2022, ca un punct unic de acces la informații ce se referă la ajutorul de care pot beneficia ucrainenii în perioada de aflare pe teritoriul Republicii Moldova și a fost accesată de circa 100 000 de vizitatori unici de la lansare și până în prezent.
Foto: Guvern
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Letonia
Incendiu la o întreprindere din capitală. Trei echipe de pompieri au intervenit
În centrul orașului Ungheni va fi construită o sală polivalentă modernă
Programul Elvețian de Granturi Mici în Moldova oferă finanțare pentru mai multe proiecte
Carabinierii vor primi echipamente moderne și vehicule de patrulare noi din partea Turciei
Un ghid elaborat cu susținerea partenerilor de dezvoltare va explica cetățenilor dreptul lor la un mediu curat
Turul II al alegerilor prezidențiale din România. Polițiștii vor asigura ordinea publică și paza secțiilor de votare
Legislativul anunță concurs pentru funcția de director al ANRE
CSM a anunțat concurs pentru suplinirea unui post vacant de judecător la Curtea de Apel Sud
Meteorologii prognozează pentru joi ploi slabe și maxime de până la 22 grade Celsius
Consiliul Europei inițiază crearea unui tribunal special pentru Ucraina, care va încerca judecarea responsabililor pentru invazia lansată în 2022
Republica Moldova își propune să accelereze proiectele investiționale și de sprijin economic cu BERD
Resursele alocate pentru protecția familiilor și copiilor au fost dublate în ultimii ani. „Moldova este mai puternică prin familii fericite și în siguranță”
Rezultatele activității entităților ONU Moldova în anul 2024 și prioritățile curente, discutate la Guvern
Licitațiile pentru centrale electrice regenerabile vor include și componenta de stocare
Guvernul a aprobat Foaia de parcurs privind reforma administrației publice: „Acest document garantează că la momentul aderării la UE, țara noastră va avea o administrație publică mai puternică"
Cu susţinerea UE, la Molovata Nouă se produc jucării ecologice din lemn: Pasiune din copilărie, transformată într-o afacere prosperă
Proiectul privind ratificarea Acordului pentru Planul de creștere a Moldovei, aprobat de Guvern. „Cu suportul UE, ne angajăm să îmbunătățim nivelul de viață al cetățenilor și să facem investiții care vor asigura creștere economică”
Deputații se vor întruni în ședință plenară pe 22 mai
Investiții suplimentare de 37,8 milioane de euro pentru modernizarea universităților din Moldova, cu sprijinul Băncii Mondiale
Programele culturale ale Ministerului Culturii, prezentate comunităților din raionul Dubăsari
Republica Moldova va primi un grant de 3,6 milioane de dolari pentru consolidarea eficienței achizițiilor publice
Autoritatea Aeronautică Civilă a inițiat o investigație în cadrul Î.S. MoldATSA
Purtătorul de cuvânt al Guvernului atenționează despre mai multe materiale video false, cu utilizarea imaginii unor personalități publice
Republica Moldova, printre primii semnatari ai Convenției Consiliului Europei privind protecția profesiei de avocat