
REPORTAJ MOLDPRES// Orășelul European-2025, inaugurat la Chişinău, după care în toată ţara: Merităm să trăim într-o lume mai bună, mai sigură și mai frumoasă
Orășelul European-2025 a fost inaugurat astăzi în Piața Marii Adunări Naționale din centrul capitalei. Acesta face parte din agenda Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova care, împreună cu Ambasadele statelor membre ale UE, marchează Ziua Europei din acest an printr-o serie de evenimente culturale și educative în mai multe regiuni din țară.
Orășelul European a fost lansat printr-un program special, susținut de prestaţia corului unui liceu din capitală, cu o defilare a drapelelor statelor-membre ale Uniunii Europene, în prezenţa lui Jānis Mažeiks, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadori ai statelor europene şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.
Igor Grosu: Bine ați venit în Orășelul European, locul unde își dau întâlnire țările membre ale Uniunii Europene, țări prietene ale Republicii Moldova. Prezența voastră aici este o dovadă clară că Moldova este înconjurată de prieteni și că împreună, pas cu pas, aducem Europa la noi acasă. Astăzi avem ocazia să simțim și să gustăm din tradițiile, valorile și identitatea culturală a fiecărei țări, aici, în capitala Moldovei.
Potrivit şefului Legislativului de la Chişinău, Ziua Europei a devenit deja o sărbătoare tradițională în Republica Moldova.
Igor Grosu: De la an la an, tot mai mulți oameni o onorează, iar pe măsură ce înaintăm pe drumul nostru european, această zi capătă o semnificație tot mai profundă. Lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani. Cine ar fi crezut nu demult că Republica Moldova va deveni oficial stat candidat la aderare și că vom deschide negocierile. Din noiembrie, anul trecut, integrarea în UE este obiectivul strategic al Republicii Moldova, consfințit deja și în Constituție. Un merit deosebit îl aveți voi, dragi moldoveni și dragi prieteni, care ați pus umărul pentru ca referendumul să aibă loc. Știm că nu a fost un proces simplu, dar cred cu tărie în viitorul european al țării noastre și acționăm hotărât. Este un efort uriaș, însă moldovenii sunt un popor harnic și hotărât. Ne propunem ca până în 2028 să încheiem toate procedurile necesare pentru a fi pregătiți de aderare. Cu Doamne ajută! În 2028, noi reușim! Hai, Moldova! Vreau să fie clar un lucru: integrarea europeană nu este un moft al cuiva, este calea prin care putem asigura pacea durabilă și bunăstarea pentru toți. Sunt valori pentru care bunicii și străbunicii noștri au luptat pentru ca noi să trăim în pace, libertate și prosperitate. Este de datoria noastră să apărăm aceste idealuri câștigate cu greu și să rămânem uniți în slujba tuturor cetățenilor noștri. Trăim un moment istoric. Această șansă ne-a fost oferită datorită alegerii poporului nostru, iar noi avem datoria să o valorificăm pe deplin pentru părinții și buneii noștri care în anii 90’ ne-au adus independența și au vorbit primii despre Europa unită dar și despre copiii și nepoții noștri care merită să trăiască într-o lume mai bună, mai sigură și mai frumoasă. Felicitări, Europa! Noi, moldovenii, cu pași siguri venim! La mulți ani!
„Pace, prosperitate, demnitate – Europa ești tu!”
Activitățile planificate pe parcursul lunii mai, sub genericul „Pace, prosperitate, demnitate – Europa ești tu!”, vor evidenția cultura și valorile Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre, în spiritul Echipei Europa, în beneficiul cetățenilor Moldovei.
Jānis Mažeiks, şeful delegației UE la Chișinău: De Ziua Europei, celebrăm unitatea, pacea și prosperitatea — valori fundamentale care ne unesc în timp ce construim împreună un viitor comun în marea noastră familie europeană. Mai presus de toate, pacea este temelia pe care se clădește totul. O țară care alege războiul, distrugerea și opresiunea este sortită corupției și fărădelegii. Războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei este o amintire dureroasă a ceea ce este cu adevărat important. Moldova a resimțit impactul presiunii Rusiei – prin intimidare economică, șantaj energetic și campanii de dezinformare menite să divizeze societatea. Și totuși, Moldova a rezistat. Moldova rămâne puternică. Pentru că nu este singură.
Uniunea Europeană este alături de voi! Când un fermier din Moldova are acces la piețele europene, când un student învață peste hotare prin programul Erasmus+, când un sat primește apă potabilă cu sprijinul UE —toate acestea înseamnă schimbări reale în viața oamenilor”, a declarat ambasadorul UE.
În acest an, tradiționalul Orășel European deschis publicului din Chișinău va include mai multe acţiuni de informare şi prezentare a proiectelor europene realizate sau planificate în Moldova cu ajutorul partenerilor europeni. Din program fac parte activităţi interactive, atât pentru copii şi tineri, cât şi pentru adulţi de toate vârstele. Şi bucătăria europeană va fi prezentă în Orașul European, iar seara va culmina cu un concert susținut de artişti cu renume din Republica Moldova şi Ucraina.
Ziua Europei-2025, organizată în toate regiunile ţării
În luna mai a acestui an, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale UE, marchează Ziua Europei 2025 în mai multe regiuni ale Moldovei. Tema din acest an este „Pace, prosperitate, demnitate – Europa ești tu!”.
Anul acesta, Ziua Europei celebrează cea de-a 75-a aniversare a Declarației Schuman (9 mai 1950), care a pus bazele Uniunii Europene. De asemenea, Ziua Europei 2025 marchează valorile fundamentale care au stat la baza formării și dezvoltării Uniunii Europene.
Ziua Europei 2025 va evidenția sprijinul continuu al Uniunii Europene și al statelor sale membre pentru Moldova. Un accent deosebit va fi pus pe patrimoniul cultural al Republicii Moldova.
La Chișinău, Orășelul European este organizat pe 9 mai în Piața Marii Adunări Naționale. Nouăsprezece state membre ale UE își vor împărtăși tradițiile culturale și culinare. Cincizeci și șase de proiecte finanțate de UE care oferă asistență în diverse domenii, cum ar fi dezvoltarea rurală, economică și socială, își vor prezenta activitățile.
Pe 17 mai, orășelul european va fi organizat în centrul orașului Căușeni, culminând cu un concert susținut de Pașa Parfeni și Zdob și Zdub.
Bucătăria europeană va fi prezentată în orășelul european din ambele orașe, care va găzdui și o serie de activități culturale și interactive pentru toate vârstele.
Evenimente dedicate Zilei Europei 2025 vor fi organizate și în Cahul, Ungheni și alte localități, în cooperare cu proiectele finanțate de UE, autoritățile publice locale, rețeaua de Eurocluburi și Centrele de Informare Europeană din întreaga țară.
De asemenea, Festivalul Filmului și Culturii Europene va avea loc în mai multe localități din Moldova, inclusiv sate și orașe, între 9 și 31 mai. Intrarea este gratuită.
Ce îi așteaptă pe vizitatori?
- 21 de State Membre UE → tradiții, cultură, gastronomie delicioasă pe Aleea „Uniți în diversitate”
- Pavilionul Delegației UE → află despre cum ajută UE Moldova
- „Moldova este Europa” → pavilion interactiv al Guvernului și Parlamentului – discută despre parcursul european
- 60 de proiecte UE → descoperă cum sprijinul UE transformă Moldova, pe Aleea „UE pentru Moldova: Împreună mai puternici”
- Ministerul Afacerilor Interne → activități și prezentări speciale
- Proiecte ale Primăriei Chișinău → vezi cum crește orașul în parteneriat cu UE
- Pavilionul tinerilor → concursuri, discuții, jocuri – fă-ți vocea auzită!
- Pavilionul copiilor → distracție garantată, colorat, pictură pe față și multe jocuri
- Târg de produse locale → cumpără produse autentice și sprijină comunitatea din Moldova
- Activități pentru seniori → muzică, dansuri, ateliere
- Pavilion culinar → gustă bucătării europene
- Muzică live, voie bună și surprize pentru toate vârstele!
Pentru prima dată, Ziua Europei în Republica Moldova a fost sărbătorită în 2010, fiind menită să consolideze valorile comune ale statelor europene şi să marcheze identitatea europeană a culturii moldoveneşti prin activităţi culturale şi de divertisment. Din 2011, Ziua Europei a fost sărbătorită şi în mai multe localităţi ale ţării, având ca scop informarea cetăţenilor din toate regiunile Republicii Moldova despre valorile Uniunii Europene, precum şi despre avantajele care le acordă integrarea în comunitatea europeană. Toate aceste activităţi apropie şi mai mult cetăţenii Republicii Moldova de specificul şi obiceiurile ţărilor membre ale Uniunii Europene.
Cor. Lilia Grubîi
Foto: Mihai Vengher
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
Condiții mai bune pentru 46 mii de elevi și profesori. Zeci de școli vor fi renovate cu o investiție de 54 milioane de dolari
Informațiile privind domiciliul, excluse din noile cărți de identitate
Cu ajutorul Guvernului, localitatea Lozova, Strășeni, beneficiază de un sistem modern de gestionare a deșeurilor
Termenul de prezentare a rapoartelor pentru producătorii înregistrați în lista REP a fost extins până la 31 mai
FOTO // Ziua Europei la Cimişlia: eveniment dedicat tinerilor cu genericul „Construim viitorul european al Regiunii Sud”
Un fost primar din Leova și fratele acestuia, condamnați pentru escrocherie și fals în acte
Ziua Europei la Ungheni // Președinta Maia Sandu: „Aderarea la UE este un mijloc prin care asigurăm pacea, siguranța și bunăstarea”
Europa din inima Chișinăului. Vox: „Vreau ca Moldova să fie parte din această mare familie”
Ucraina speră că tribunalul special va face posibil ca Putin să fie judecat pentru invazie
UE deblochează un miliard de euro pentru industria militară ucraineană, finanțat din activele rusești înghețate
Crima de agresiune împotriva Ucrainei va fi investigată de un tribunal special. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Trebuie să acționăm acum”
GALERIE FOTO // Orășelul European-2025, inaugurat la Chişinău
Victimele celui de-al Doilea Război Mondial, comemorate de premierul Dorin Recean: „Victoria împotriva nazismului este Victoria Păcii”
REPORTAJ MOLDPRES// Orășelul European-2025, inaugurat la Chişinău, după care în toată ţara: Merităm să trăim într-o lume mai bună, mai sigură și mai frumoasă
România // Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale
Expoziție documentară despre instituțiile parlamentare din țările UE, amenajată la Parlament
GALERIE FOTO // Republica Moldova comemorează victimele celui de-al Doilea Război Mondial
Victimele celui de-al Doilea Război Mondial, comemorate de preşedintele Parlamentului. Igor Grosu: „Să nu uităm niciodată sacrificiul lor”
Meteorologii au anunțat Cod galben de înghețuri în centrul şi nordul ţării
Mesaj transmis de Igor Grosu la București: „Pentru R. Moldova este esențial ca România să fie un stat european puternic”
Președinta Maia Sandu a participat la ceremonia de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial
Comisara europeană, Marta Kos, va face un tur prin localitățile din Republica Moldova: „Vreau să aud ce așteaptă cetățenii din partea Europei”