
REPORTAJ MOLDPRES: Prima zi a Festivalului Trandafirilor din Kazanlak, Bulgaria
Sofia, 3 iun. /MOLDPRES/. Cea de-a 18-a întâlnire mondială a presei bulgare, organizată de Agenția Telegrafică Bulgară (BTA), la care participă şi Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES, are loc între 1 și 4 iunie la Kazanlak, orașul care sărbătorește 120 de ani de la fondarea Festivalului Trandafirilor, eveniment care adună mii de invitați şi turişti din toate colțurile lumii, transmite MOLDPRES.
Festivalul Trandafirilor se ține în primul week-end din iunie. „Festivalul se organizează anual din 1903 în Kazanlak. Acesta sărbătorește legătura ţării cu Rosa Damascena, trandafirul bulgăresc cu conținut bogat de ulei, precum și cu toate darurile cu care a fost binecuvântată Valea Trandafirilor de secole. Festivalul include evenimente culturale, sociale, dansuri, muzică și competiţii sportive”, comunică trimisul special MOLDPRES de la Kazanlak.
"Trandafirul - în el putem vedea nu doar un simbol al Bulgariei, ci şi legătura sa cu restul lumii, deoarece istoria sa trece prin multe dintre ţările ale căror agenţii naţionale de ştiri sunt invitate astăzi aici", a explicat directorul general al Agenției Telegrafice Bulgare (BTA), Kiril Valchev. El a adăugat că există picturi de trandafiri pe frescele din Palatul Knossos din insula elenă Creta, care datează din anul 3700 î.Hr. şi în Pompei, în Italia, din secolul I d.Hr.
"Prima menţiune despre apa de trandafiri a fost făcută în secolul al IX-lea în Persia, Iranul de astăzi, iar în secolul al XVII-lea se distila deja ulei de trandafiri acolo. În secolul al X-lea, apa de trandafiri a fost adusă în Spania. Trandafirul de Damasc a ajuns în Bulgaria din Turcia. De aici, a ajuns în locuri noi, cum ar fi oraşul Jos din statul nigerian Plateau, unde, la începutul acestui secol, oameni de afaceri nigerieni educaţi în Bulgaria întreţineau plantaţii de ulei de trandafir bulgăresc. În Hanoi, Vietnam, se organizează un festival al trandafirilor bulgari. Iar Kazanlak este un oraş înfrăţit cu alte oraşe cu trandafiri, cum ar fi Blida din Algeria", a menţionat Valchev.
"Chiar înainte ca Bulgaria să redevină o ţară liberă, la mijlocul secolului al XIX-lea, în Kazanlak existau 1271 de cazane pentru fierberea uleiului de trandafiri. Prima casă de comerţ de export de ulei de trandafir a lui Dimităr Papazov avea birouri la Constantinopol, Paris, Londra şi New York. Compania lui Petko Orozov făcea comerţ în Rusia, Austro-Ungaria şi Franţa. Iar după Eliberare, Kăncio Şipkov a exportat anual 1.600 de kilograme de ulei de trandafiri şi a participat cu un stand la expoziţiile mondiale de la Paris, Londra şi Chicago, în timp ce Aleko Konstantinov, în jurnalul de călătorie Spre Chicago şi înapoi, scrie cum reprezentantul companiei lui Şipkov preda geografia pe hartă, începând lecţiile de la Constantinopol. A trecut apoi la capitala noastră, a înconjurat graniţele Bulgariei cu indicatoare şi s-a oprit în Valea Trandafirilor, pe care a redenumit-o, pentru un efect mai mare, "aşa-numitul paradis pământesc". Acest succes al bulgarilor harnici nu are o dată de expirare, aşa cum nici uleiul de trandafir în sine nu are o dată de expirare", a subliniat directorul general al BTA.
„La început de vară, cu Kazanlak, sărbătorim toți bulgarii, pentru că simbolul Kazanlak - trandafirul Damascena, este un simbol al întregii noastre patrii frumoase și pentru că prin fiecare emblemă, cuvânt sau poză ce menționează Bulgaria, toată lumea își imaginează trandafirul”, a relevat în cadrul ceremoniei de deschidere a Festivalului, vicepreședintele Bulgariei, Iliana Yotova.
Potrivit oficialului bulgar, „astăzi și în fiecare zi trebuie să ne trezim în fiecare dimineață precum trandafirii de mai se trezesc în zori - proaspeți, cu picături de rouă, așteptând soarele. Și noi, cetățenii Bulgariei, trebuie să ne trezim cu gândul la patria noastră frumoasa”.
„Se spune ca Valea Regilor Traci şi Valea Trandafirilor se întâlnesc aici, în Kazanlak. Dansul bulgăresc provine de la traci, deoarece oamenii erau prinși într-un cerc, mână în mână, or, acest cult străvechi arată că și atunci oamenii credeau în unitate. Este tradiție și spirit, pe care tracii le-au transmis bulgarilor și mai ales oamenilor de pe aceste meleaguri. De 120 de ani, o tradiție frumoasă și parfumată s-a născut și trăiește în acest oraș, de 120 de ani este o sărbătoare a frumuseții, tinereții, dragostei și unității. Ești ales să trăiești aici, pentru că ești descendent ai unor oameni care au răspândit gloria bulgărească în toată lumea, purtând uleiul parfumat de trandafir”, a remarcat vicepreședintele.
Sărbătoarea a început cu o binecuvântare solemnă cu apă pentru sănătate și bunăstare, celebrată de mitropolitul Ciprian de Stara Zagora împreună cu preoții din Kazanlak. „De 120 de ani, frumusețea, speranța și dragostea au susținut acest oraș, de 120 de ani sărbătorim Festivalul Trandafirilor grație trandafirului purtător de ulei, simbolul orașului nostru iubit”, a spus episcopul.
Evenimentul a continuat cu o gardă de onoare a Brigăzii 61 Mecanizate Stryam, condusă de generalul de brigadă Margarit Mihailov și a continuat cu o ceremonie solemnă de ridicare a drapelelor Kazanlak și Republicii Bulgaria.
Sărbătoarea Kazanlak a inclus o procesiune semnificativă în memoria lui Hristo Botev și a celor care au murit pentru libertatea Bulgariei, sub titlul „Cine cade luptând pentru libertate, nu moare”. Aceasta a avut loc pentru prima dată la Kazanlak și a finalizat cu depuneri de flori în fața monumentului revoluționarului din parcul central „Rozarium”.
"Nu trebuie să vă conving că în aceste zile capitala Bulgariei este Kazanlak. Kazanlakul ospitalier care a primit cu drag atât de mulți oaspeți. Toți cu inima deschisă pentru că Bulgaria este grozavă. Valea noastră natală este frumoasă. Există loc pentru toată lumea aici, pentru oameni care iubesc, care se distrează, care pot experimenta și au puterea de a-și îndeplini visele”, a spus primarul de Kazanlak, Galina Stoyanova, în timpul ceremoniei.
Ceremonia din prima zi a Festivalului s-a încheiat cu un spectacol dedicat Reginei Trandafir, aleasă în fiecare an de public, iar pe scenă a urcat cântăreața de muzică pop din România, Inna.
Bulgaria este cel mai mare producător de ulei de trandafir din lume. Specia din care se poate rafina uleiul se numește Rosa Damascena (Trandafir de Damasc). Se spune că a fost adusă în Bulgaria din Siria de un judecător turc stabilit la Kazanlak prin secolul XIII. Are un parfum unic, dulce și foarte puternic, florile fiind întotdeauna roz.
Cu o tradiție din anul 1903, Festivalul Trandafirilor de la Kazanlak atrage mii de turiști atât din Bulgaria, din statele din Balcani, cât și din alte ţări şi continente, pentru care sunt organizate tururi speciale. Turiștii pot admira în timpul paradei costumele populare și dansurile tradiționale.
În perioada festivalului, orașul Kazanlak este împânzit de meșteșugari și comercianți care-și prezintă pe zecile de tarabe produsele din trandafiri, de la dulceață, rachie, vin, la produse cosmetice și prețiosul ulei de trandafir considerat aurul lichid al Bulgariei.
În timpul festivalului are loc Parada Florilor și Dansul Trandafirilor, unde fetele poartă coronițe din petale, port popular și un coș pentru cules. Dansul lor este acompaniat de muzică tradițională, iar la final este desemnată ''Regina Trandafir''.
Cor. Lilia Grubîi, Bulgaria
Rezerviștii vor fi convocați la antrenamente, anunță Ministerul Apărării
Un chișinăuian a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru falsificare de bani
Un moldovean a fost rănit într-un atacat asupra unei baze ONU din Gaza
Un ucrainean căutat de Interpol a fost extrădat autorităților poloneze
40 de elevi, premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Biologie
Pentru marţi, 25 martie, se prognozează până la 21 grade de căldură, izolat ceaţă
Cel mai mare hub de inovare în sudul R. Moldova, situat la Cahul, se extinde cu sprijinul partenerilor de dezvoltare
Cu suportul Cehiei, un liceu din capitală a fost eficientizat energetic
FOTO Acțiuni ecologice în UTA Găgăuzia, cu implicarea comunității pentru un mediu mai curat
Speakerul Igor Grosu s-a întâlnit cu președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean
Judecători cercetați de CNA au fost suspendați din funcție
Trei cadavre depistate de poliție în nordul țării
Implementarea legii care vizează egalitatea salarială în vizorul Parlamentului
GALERIE FOTO // 30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Aleksandr Lukașenko a fost învestit pentru al șaptelea mandat de președinte al Belarusului
Agenda de cooperare Republica Moldova – NATO discutată la Chișinău
Prim-ministrul Dorin Recean și procesatorii de carne – discuție despre situația din sector
30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Criza pestei porcine africane: Guvernul caută soluții pentru protejarea producției locale
Fermierii din sudul ţării, invitaţi la Comrat să învețe cum să-și organizeze eficient activitatea în fermă
MAE a venit cu o reacție în urma incidentului de securitate din Gaza
Evghenia Guțul și o secretară de la Partid Politic „Șor” vor ajunge pe banca acuzaților
UE va introduce până la sfârșitul anului 2030 permisul de conducere auto digital
Republica Moldova consolidează relațiile cu Forumul Internațional de Transport
196 cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate săptămâna trecută