
Săptămâna Educației, lansată în Republica Moldova. Maia Sandu: „Cu încredere și solidaritate, putem face din educație forța care modernizează Moldova”
La Chișinău a fost lansată astăzi Săptămâna Educației — un eveniment amplu, cu mii de participanți, dedicat celor mai importante transformări din domeniul educației. Inițiativa se desfășoară pentru al doilea an consecutiv și în cadrul acesteia vor fi organizate, în perioada 22-25 mai, mai multe evenimente dedicate provocărilor și oportunităților din sistemul educațional, transmite MOLDPRES.
Prezentă la deschiderea evenimentului, șefa statului Maia Sandu a declarat că sistemul educațional din Republica Moldova trece printr-o perioadă de transformare, fiind efectuate investiții în oameni, în școli, și cel mai important - în capacitatea colectivă de a forma cetățeni liberi, echilibrați, rezilienți.„În ultimii ani, am făcut investiții mari în infrastructură: peste 200 de școli și grădinițe renovate prin intermediul programului Satul European, zeci de autobuze școlare noi, laboratoare dotate și spații de învățare moderne. De la 1 septembrie, extindem alimentația gratuită și pentru elevii din ciclul gimnazial. Sunt pași concreți care arată grija pentru copii și respectul pentru munca dascălilor deopotrivă”, a remarcat șefa statului.
Maia Sandu a mulțumit profesorilor pentru munca depusă zi de zi și a afirmat că autoritățile își propun ca până în 2030, salariul mediu în învățământ să ajungă la nivelul salariului mediu pe economie.
„Știm foarte bine că nu putem vorbi despre educație de calitate fără profesori bine pregătiți, susținuți și apreciați, inclusiv printr-o remunerație care să reflecte importanța socială a muncii lor. De aceea, ne propunem, până în 2030, ca salariul mediu în învățământ să ajungă la nivelul salariului mediu pe economie. Nu doar ca recunoaștere a valorii muncii profesorilor, învățătorilor și educatorilor, ci și ca semnal că vrem excelență în sălile de clasă și că ne dorim să redăm celor care activează în acest domeniu statutul pe care îl merită în societate”, a spus șefa statului.
Președinta a mai adăugat că, astăzi, la aproape trei ani de când am obținut statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, trebuie să întărim legătura dintre educație și parcursul nostru european.
„Valorile europene nu sunt teorie abstractă. Ele trebuie să prindă contur în fiecare oră în care un profesor îi învață pe elevi să pună întrebări, să se exprime liber, să respecte opiniile celorlalți, să caute soluții împreună”, a subliniat Maia Sandu.
Șefa statului a salutat organizarea Săptămânii Educației, menționând că aceasta va include o serie de evenimente în care se va vorbi despre viitorul Republicii Moldova.
„Să avem o Săptămână a Educației cu idei bune și energie pozitivă pentru drumul care urmează. Cu încredere și solidaritate, putem face din educație forța care modernizează Moldova”, a conchis șefa statului.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat la deschiderea evenimentului că Săptămâna Educației își propune să aducă în prim-plan subiecte precum educația copiilor și tinerilor, dedicația cadrelor didactice, implicarea părinților, sprijinul societății civile.
„Ne dorim ca această săptămână să devină o tradiție de recunoaștere, reflecție și dialog, un spațiu comun de întâlnire și aliniere a tuturor celor care contribuie direct sau indirect la construirea unui sistem educațional mai bun. În cadrul aceste săptămâni, vom organiza 18 evenimente distincte dedicate profesorilor universitari, elevilor, părinților, profesorilor, educatorilor și managerilor școlari”, a spus ministrul.
Dan Perciun a afirmat că, în ultimii ani, educația din Republica Moldova a parcurs un drum al schimbării, un drum nu întotdeauna ușor, dar necesar.
„Transformările prin care trece sistemul nostru educațional se simt în clase, în sălile de curs pentru copii, pentru tinerii din licee și universități, dar si pentru profesorii care îi îndrumă cu răbdare și dedicare. Aceste schimbări sunt rezultatul unui efort comun al școlilor, al universităților, al MEC, al Guvernului, dar și al partenerilor de dezvoltare care ne sprijină constant. Ne-am concentrat asupra lucrurilor care contează cu adevărat, am investit în oameni printr-o mai bună salarizare și prin programe de formare continuă pentru cadrele didactice, am lucrat la îmbunătățirea condițiilor în care învață copii, la modernizarea și dotarea instituțiilor de învățământ. În ultimii ani, am investit 500 de mln de lei în universități. Școlile profesionale și colegiile sunt în pragul unei transformări din temelie odată cu valorificarea a 56 de mln de euro incluse în Planul de creștere economică Moldova-UE până în 2028. Sunt resurse fără precedent pentru învățământul profesional tehnic. Școlile și grădinițele beneficiază și ele de susținere solidă prin Programul „Satul European”. Rezultatele încep să se vadă”, a declarat ministrul Dan Perciun.
Oficialul a subliniat că investițiile vor continua, iar ritmul acestora va fi accelerat.
Totodată, Dan Perciun a accentuat că sistemul educațional din țara noastră se confruntă și cu anumite provocări majore, cum ar fi îmbătrânirea corpului didactic, declinul demografic, deficitul de cadre didactice la anumite discipline, epuizarea profesională, infrastructura încă neconformă în unele instituții, integrarea copiilor refugiați din Ucraina, reintegrarea copiilor reveniți din diasporă, adaptarea la specificul unei generații hiperdigitalizate.
„Toate acestea vin într-un context care este totodată o mare oportunitate și anume integrarea Republicii Moldova în UE (...) Sistemul educațional este coloana vertebrală a acestei țări. Stăm drepți împreuna și mergem în pas accelerat în UE”, a conchis Dan Perciun
Máté CSICSAI, șef al Departamentului politic și de presă, șef Adjunct al Misiunii UE în Moldova, a declarat că educația este o oportunitate care ne ajută să înțelegem direcția în care mergem și este baza dezvoltării valorilor statului, iar sistemul educațional nu este despre note, ci drept o viață mai bună pentru fiecare copil.Maha Damaj, Reprezentanta de țară UNICEF în Moldova, a afirmat că școala este locul în care copiii încep să descopere cine pot deveni în viață.
„Astăzi deschidem Săptămâna Educației 2025. Nu lansăm doar o agendă, dar creăm un spațiu pentru întrebări, care atinge fiecare copil, profesor, părinte. La UNICEF, vedem educația nu doar ca un serviciu, ci ca un angajament strategic față de drepturile copiilor și față de o societate care include și protejează fiecare elev”, a subliniat Maha Damaj.
Săptămâna Educației 2025 include 18 evenimente distincte, adresate tuturor actorilor din sistemul educațional – de la profesori, directori și elevi până la părinți, studenți și decidenți politici. Actuala ediție include mai multe evenimente-cheie, printre care Conferința „Dialoguri pentru Viitor: Educație între Algoritm și Umanitate” și Târgul universitar național, cu participarea tuturor universităților publice și peste 4000 de tineri absolvenți, dedicat promovării profesiei pedagogice și opțiunilor de studii în Moldova.
În paralel, vor avea loc 15 ateliere și sesiuni specializate pentru diferite grupuri profesionale – inclusiv cadre didactice, educatori, manageri universitari, mentori, profesori de educație fizică și reprezentanți ai consiliilor elevilor.
GALERIE FOTO // Deschiderea oficială a Săptămânii Educației în Moldova, ediția a II-a
Republica Moldova încheie sesiunea de screening bilateral pe Clusterul „Competitivitate și creștere inclusivă” la Bruxelles
GALERIE FOTO // Deschiderea oficială a Săptămânii Educației în Moldova, ediția a II-a
Speakerul Igor Grosu a invitat cetățenii și deputații la Ziua Ușilor Deschise în Parlament
Republica Moldova marchează Ziua internațională a diversității biologice
Peste 4 500 de bărbați au beneficiat anul trecut de indemnizații paternale. CNAS anunță condiţiile de stabilire a plății
Droguri de jumătate de milion de lei au fost depistate în sudul țării. Trei bărbați au fost reținuți
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
ANSA a început verificarea taberelor de odihnă pentru sezonul estival 2025
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe „Sfântul Nicolae de Vară”
Profesia de psiholog va fi reglementată prin lege
Regulile de siguranță în trafic, explicate absolvenților de liceu de către studenții de la Academia „Ștefan cel Mare”
Vicepremierul Ucrainei în dialog cu refugiații ucraineni din Moldova: „Legătura cu Patria rămâne vie și puternică”
Nicușor Dan reconfirmă sprijinul României pentru parcursul european al țării noastre: „Avem o experiență de preaderare, pe care o putem împărtăși cu Republica Moldova”
Igor Grosu: „România a învins și a ales un președinte care susține parcursul european și susține Republica Moldova”
Costel Alexe, președintele Consiliului județean Iași: „România construiește poduri peste Prut ca să scurtăm distanțele dintre R. Moldova şi Europa”
România // Nicușor Dan: Ilie Bolojan rămâne prima opțiune pentru funcția de prim-ministru
Alexandru Iacub: „Serviciul Vamal nu tolerează și nu va acoperi nicio faptă de corupție”
ASP a lansat două servicii noi: solicitarea online a permisului de conducere şi vânzarea-cumpărarea online a vehiculelor
Consultații gratuite pentru afecțiunile tiroidei la Spitalul Clinic Republican. Evenimentul va fi organizat de Ziua Mondială a Tiroidei
Trafic sistat în sectorul Buiucani al capitalei
Combinatul de Vinuri „Cricova” va fi inclus în Registrul monumentelor ocrotite de stat
Nicușor Dan declară că prima țară în care ar dori să facă o vizită, în calitate de șef de stat, este Republica Moldova
Acordul pentru Planul de Creștere a Moldovei, ratificat de Parlament. Premierul Dorin Recean: „Vom avea condiții europene de viață: drumuri, infrastructură, locuri de muncă bine plătite, grădinițe, școli, spitale moderne”
Curtea Constituțională a României a validat rezultatul alegerilor prezidențiale
Un fost director de la Spații Verzi a ajuns în vizorul CNA, fiind bănuit de abuz în serviciu