
Societatea civilă de mediu salută aprobarea Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru pentru 2025-2030
Asociaţia obştească EcoContact susține aprobarea Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru pentru perioada 2025-2030, transmite MOLDPRES.
„Guvernul a aprobat astăzi Planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru pentru perioada 2025-2030, un document important pentru conservarea și utilizarea durabilă a resurselor de apă. Acest plan reprezintă un instrument important în protecția resurselor de apă, având în vedere impactul acestora asupra biodiversității și a comunităților locale. Prin implementarea măsurilor incluse, se urmărește protejarea calității apei, reducerea poluării și menținerea ecosistemelor acvatice într-o stare favorabilă, prevenind degradarea habitatelor naturale”, estimează EcoContact.
Potrivit sursei citate, pentru a asigura că planul nu generează efecte negative asupra mediului sau sănătății populației, EcoContact a realizat Evaluarea Strategică de Mediu (ESM), un proces desfășurat în cadrul proiectului „O Justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova” (Justiție Verde), finanțat de Suedia și implementat de AO EcoContact, în parteneriat cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova.
„Acest raport a demonstrat că măsurile prevăzute în Plan sunt în concordanță cu principiile dezvoltării durabile și nu au impacte adverse asupra ecosistemelor sau comunităților locale”, precizează Asociaţia.
Totodată, EcoContact, partener dedicat în conservarea ecosistemului Nistrului de Jos, se implică activ în noul ciclu de gestionare.
„Prin intermediul proiectului ”Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor” finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și implementat de Societatea Ecologică Biotica și AO EcoContact, în perioada următoare este preconizată implementarea activităților prevăzute în plan, cum ar fi elaborarea rapoartelor de evaluare prealabilă a ecosistemelor Nistrului de Jos și identificarea măsurilor prioritare de reabilitare a habitatelor; implementarea măsurilor de reabilitare a habitatelor în comunitățile Parcului Național ”Nistrul de Jos”; implementarea măsurilor de creștere a rezilienței comunităților Parcului Național ”Nistrul de Jos” prin activități de reconstrucție a sistemelor de aprovizionare cu apă și construcție a sistemelor de pre-epurare a apelor uzate”, punctează organizaţia.
De asemenea, este vorba de restabilirea ecosistemelor prin împădurirea porțiunilor de teren pe circa 3-4 ha fiecare, în Parcul Național ”Nistrul de Jos” (total 30 ha); elaborarea Planului de management al Parcului Național ”Nistrul de Jos”.
Prin organizarea de activități de educație ecologică și consolidarea capacităților pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă; delimitarea zonelor protejate și evaluarea schimbărilor climatice; dezvoltarea cooperării transfrontaliere cu Ucraina pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Nistru, EcoContact a contribuit și la implementarea primului ciclu de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru.
„Salutăm succesul obținut în elaborarea și promovarea Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru pentru perioada 2025-2030 și se angajează să contribuie în continuare activ la implementarea măsurilor prevăzute, cu scopul de a asigura protecția și îmbunătățirea calității mediului, precum și gestionarea sustenabilă a resurselor naturale din Republica Moldova”, rezumă EcoContact.
Vremea se răcește în weekend
În sectoarele capitalei vor fi organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Cooperarea moldo-elenă în domeniile culturii și turismului, discutată la Atena
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, explică poziția autorităților cu privire la livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană
Avertizare de călătorie în Italia
Focar de rujeolă în raionul Cimișlia
200 de militari în termen au depus jurământul
Cinci pompieri moldoveni vor fi detașați în România pentru instruire
Cancelaria de Stat a lansat o pagină web privind procesul de amalgamare voluntară în Republica Moldova - amalgamare.gov.md
Republica Moldova a eliberat prima autorizație pentru cultivarea cânepei în scop industrial
Generalul american Keith Kellogg a fost numit trimis special în Ucraina
SUA au lansat o acțiune militară împotriva rebelilor houthi din Yemen
Mii de oameni participă la o manifestație proeuropeană la București
Zeci de mii de manifestanți protestează împotriva corupției la Belgrad
Aproape 800 de absolvenți de liceu au participat la târgul universitar de la Edineț
Președintele ucrainean a numit o echipă de negociatori pentru eventuale convorbiri de pace
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară. Generația Pădurii a plantat 130 de mii de puieți, în satul Geamăna, Anenii Noi
Președintele Zelenski dezminte orice încercuire a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară
Copiii, cei mai afectați de virușii sezonieri. Recomandări privind prevenirea formelor grave de boli respiratorii
Ministra Sănătății avertizează părinții că rujeola a revenit în regiune și îi îndeamnă să vaccineze copiii
Ucraina a doborât 130 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii
Legislativul s-a alăturat campaniei naționale de împădurire „Generația Pădurii”
Ministerul Educaţiei a lansat ciclul de evenimente regionale în cadrul campaniei „Învață în Moldova”
Un șofer de 30 de ani și-a pierdut viața după ce a intrat cu mașina într-un copac în orașul Sângera