
Societatea civilă de mediu salută aprobarea Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru pentru 2025-2030
Asociaţia obştească EcoContact susține aprobarea Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru pentru perioada 2025-2030, transmite MOLDPRES.
„Guvernul a aprobat astăzi Planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru pentru perioada 2025-2030, un document important pentru conservarea și utilizarea durabilă a resurselor de apă. Acest plan reprezintă un instrument important în protecția resurselor de apă, având în vedere impactul acestora asupra biodiversității și a comunităților locale. Prin implementarea măsurilor incluse, se urmărește protejarea calității apei, reducerea poluării și menținerea ecosistemelor acvatice într-o stare favorabilă, prevenind degradarea habitatelor naturale”, estimează EcoContact.
Potrivit sursei citate, pentru a asigura că planul nu generează efecte negative asupra mediului sau sănătății populației, EcoContact a realizat Evaluarea Strategică de Mediu (ESM), un proces desfășurat în cadrul proiectului „O Justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova” (Justiție Verde), finanțat de Suedia și implementat de AO EcoContact, în parteneriat cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova.
„Acest raport a demonstrat că măsurile prevăzute în Plan sunt în concordanță cu principiile dezvoltării durabile și nu au impacte adverse asupra ecosistemelor sau comunităților locale”, precizează Asociaţia.
Totodată, EcoContact, partener dedicat în conservarea ecosistemului Nistrului de Jos, se implică activ în noul ciclu de gestionare.
„Prin intermediul proiectului ”Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor” finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și implementat de Societatea Ecologică Biotica și AO EcoContact, în perioada următoare este preconizată implementarea activităților prevăzute în plan, cum ar fi elaborarea rapoartelor de evaluare prealabilă a ecosistemelor Nistrului de Jos și identificarea măsurilor prioritare de reabilitare a habitatelor; implementarea măsurilor de reabilitare a habitatelor în comunitățile Parcului Național ”Nistrul de Jos”; implementarea măsurilor de creștere a rezilienței comunităților Parcului Național ”Nistrul de Jos” prin activități de reconstrucție a sistemelor de aprovizionare cu apă și construcție a sistemelor de pre-epurare a apelor uzate”, punctează organizaţia.
De asemenea, este vorba de restabilirea ecosistemelor prin împădurirea porțiunilor de teren pe circa 3-4 ha fiecare, în Parcul Național ”Nistrul de Jos” (total 30 ha); elaborarea Planului de management al Parcului Național ”Nistrul de Jos”.
Prin organizarea de activități de educație ecologică și consolidarea capacităților pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă; delimitarea zonelor protejate și evaluarea schimbărilor climatice; dezvoltarea cooperării transfrontaliere cu Ucraina pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Nistru, EcoContact a contribuit și la implementarea primului ciclu de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru.
„Salutăm succesul obținut în elaborarea și promovarea Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru pentru perioada 2025-2030 și se angajează să contribuie în continuare activ la implementarea măsurilor prevăzute, cu scopul de a asigura protecția și îmbunătățirea calității mediului, precum și gestionarea sustenabilă a resurselor naturale din Republica Moldova”, rezumă EcoContact.
Localitățile din Moldova vor avea un sistem modern de colectare și gestionare a deșeurilor
Un bărbat va fi judecat după ce acum 29 de a ucis în bătaie o minoră
Un agent de pază, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea unui bărbat
Noi reguli pentru folosirea apei subterane și gestionarea deșeurilor, adoptate de Parlament
Un nou program de granturi, finanțat de UE, va sprijini crearea creșelor pentru copiii din familii vulnerabile
Admiterea în învățământul liceal începe pe 14 iulie. Peste 5300 de locuri disponibile în capitală
Satul European // 19,5 milioane de lei investiți în dezvoltarea infrastructurii educaționale din raionul Fălești
Ministerul Mediului se alătură campaniei naționale „Iulie Fără Plastic 2025”
O companie de curățenie din Cahul își extinde activitatea cu sprijinul Uniunii Europene
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova