
Trei proiecte de dezvoltare, realizate în raioanele Fălești și Sângerei, demonstrează durabilitate şi folos public
Specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au efectuat în această săptămână o serie de vizite de monitorizare post-implementare în cadrul a trei proiecte de dezvoltare regională, realizate în raioanele Fălești și Sângerei. Proiectele sunt incluse în Planul de monitorizare a durabilității și evaluare a proiectelor de dezvoltare regională pentru anul 2025, transmite MOLDPRES.
Acoperiș nou la grădinița din cartierul Gara Fălești
În orașul Fălești, specialiștii ADR Nord au vizitat instituția de educație timpurie din cartierul Gara Fălești, al cărui acoperiș a fost construit în cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii urbane prin termoizolarea grădiniței publice din cartierul Gara Fălești”, implementat în anul 2024. Suma valorificată din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală constituie 1,7 mil. lei.
La noul acoperiș (822,5 mp) a fost aplicat un strat termoizolator din plăci de vată minerală (589 mp), au fost montate 118 m de sisteme de jgheaburi și 97 m de burlane.
În urma implementării acestui proiect, au fost îmbunătățite condițiile de învățământ preșcolar pentru copiii din zona de revitalizare Gara Fălești a orașului Fălești. Din grupul-țintă al proiectului fac parte 150 de copii care frecventează instituția și 25 de angajați ai instituției de educație timpurie.
În cadrul acestei vizite, specialiștii ADR Nord au discutat cu directoarea grădiniței despre activitățile realizate. Reparațiile și amenajările interioare reprezintă intervenții ale Primăriei orașului Fălești, beneficiarul proiectului.
Apă potabilă pentru locuitorii orașului Fălești
A doua locație vizitată a fost Primăria orașului Fălești, unde specialiștii ADR Nord au discutat cu autoritatea publică locală despre impactul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Fălești”, realizat de ADR Nord și GIZ Moldova în perioada 2020-2022, din sursele Uniunii Europene. Suma valorificată din sursele UE constituie 32,57 mil. lei.
În urma implementării acestui proiect, la Fălești au fost reabilitate și extinse 31,4 km de rețele de alimentare cu apă, dintre care 18,4 km – aducție magistrală și 13 km – conectări individuale. În prezent, 12.500 de locuitori ai orașului Fălești beneficiază de servicii îmbunătățite de alimentare cu apă potabilă.
Condiții de studiu îmbunătățite la Gimnaziul „Iurie Boghiu” din Flămânzeni
În satul Flămânzeni, raionul Sângerei, a treia locație vizitată, specialiștii ADR Nord au monitorizat proiectul „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni”, implementat de ADR Nord și GIZ Moldova în perioada 2020-2022. Suma valorificată din sursele UE constituie 21,28 mil. lei.
Gimnaziul „Iurie Boghiu” din Flămânzeni a fost renovat și eficientizat energetic în urma realizării a 15 măsuri investiționale. Astfel, a fost termoizolată anvelopa clădirii (6.394,3 mp), clădirea a fost asigurată cu energie regenerabilă prin instalarea a 30 de panouri fotovoltaice, gimnaziul a fost iluminat pe exterior și terenul aferent (12 piloni și corpuri de iluminat de 32W), încăperile au fost asigurate cu sisteme de ventilare și antiincendiu, gimnaziul a fost asigurat cu inventar sanitar, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu nevoi speciale, bucătăria instituției a fost modernizată și dotată cu echipament.
330 de elevi și profesori de la Gimnaziul „Iurie Boghiu” din Flămânzeni beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite și de un mediu de lucru confortabil.
În cadrul acestei vizite, specialiștii ADR Nord au discutat cu managerii instituției de învățământ despre dezvoltarea continuă a gimnaziului prin proiecte susținute de autorități și organizații partenere.
Managerii gimnaziului susțin că, datorită sistemului de energie regenerabilă instalat în cadrul proiectului, din luna mai 2024 până în ianuarie 2025, practic nu au fost făcute achitări pentru energia electrică, iar volumul de gaz folosit pentru încălzirea instituției a scăzut semnificativ. Din banii economisiți, administrația gimnaziului a procurat două table interactive, televizor și mobilier școlar.
Doi tineri din Tighina au fost condamnați la cinci ani de închisoare pentru sustragerea a 27 de mii de lei din conturile unor cetățeni
Schimbări majore în legislația moștenirii. Legea intră în vigoare din 2026
Un copil de cinci ani a rămas blocat într-un automobil pe o stradă din capitală. A fost nevoie de intervenția salvatorilor
Percheziții cu mascați la Taraclia într-un dosar de abuz de serviciu
Cod Galben de pericol de incendiu. Recomandările pompierilor și salvatorilor
Cania și Pleșeni, localități din sudul țării care sunt modernizează prin proiecte de mediu finanțate de stat
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a analizat conformitatea investițiilor propuse de 113 companii
Rusia a atacat Odesa în plină zi: cel puțin 11 răniți
Trump anunță că Statele Unite vor furniza arme Ucrainei prin intermediul NATO
Mihai Popșoi: „Croația rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova”
În Aeroportul Internațional Chișinău au fost inslatate puncte cu apă potabilă gratuită
Un bărbat riscă patru ani de pușcărie pentru că a sustras bani de pe cardul unei femei
Procurorii cer 13 ani de închisoare pentru Marina Tauber
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova
Restricții de circulație pe strada Vadul lui Vodă
Doi tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri în nordul țării
Raport Promo-LEX: Cheltuieli de cel puțin 20 de milioane de lei, ascunse de partidele politice în 2024
Parc de autobuze la Bălți, cu sprijinul României. 22 de unități de transport vor intra în circuitul public
VIDEO // Sezonul de conservare e în toi: Castraveții – la mare căutare în piețele din Chișinău
Premierul Dorin Recean, în dialog cu ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen - „O Europă sigură”, angajamentul președinției daneze a Consiliului Uniunii Europene
Șeful Statului Major al Armatei franceze: Rusia a desemnat Franța drept primul său adversar în Europa
Satul Fundurii Noi, tot mai aproape de acces la apă potabilă