ro
Societate
01 Iulie, 2025 / 17:46
/ Acum 6 ore

Un nou manual oferă soluții pentru protejarea oamenilor în contextul schimbărilor climatice

Schimbările climatice reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sănătatea publică, iar acțiunile preventive devin esențiale. În acest context, a fost lansat manualul „Adaptarea la schimbările climatice”, un instrument strategic destinat specialiștilor din domeniul sănătății și factorilor de decizie din Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Lucrarea oferă un cadru operațional pentru identificarea, formularea și implementarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Scopul este dezvoltarea unor sisteme de sănătate reziliente și cu emisii reduse de carbon, capabile să facă față efectelor climatice.

Documentul a fost realizat în cadrul proiectului „Promovarea procesului național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și finanțat de Fondul Verde pentru Climă.

„Manualul integrează date științifice actualizate despre impactul schimbărilor climatice asupra sănătății umane; politici internaționale și exemple de bună practică; studii de caz locale; recomandări concrete pentru cadrele medicale și autoritățile din sănătate. La fel, sunt abordate probleme cum ar fi valurile de căldură extreme; creșterea nivelului de poluare; răspândirea bolilor infecțioase; impactul asupra sănătății mintale; necesitatea implicării comunităților în prevenție și adaptare. Manualul subliniază, de asemenea, importanța colaborării intersectoriale și a promovării unui stil de viață sănătos, ca măsuri esențiale pentru creșterea rezilienței în fața crizei climatice”, explică PNUD.

Acest ghid reprezintă un pas important în direcția protejării sănătății populației și alinierea Republicii Moldova la standardele internaționale în materie de adaptare la schimbările climatice, rezumă sursa citată.

Republica Moldova a adoptat o serie de documente strategice menite să fortifice capacitatea sa a de a preveni și a depăși riscurile provocate de schimbările climatice. Asta în condițiile în care țara noastră este una dintre cele mai vulnerabile state din Europa la schimbările climatice, fiind predispusă îndeosebi la inundații și secete.