
Cașcavaluri artizanale și ferme cu panouri solare în clusterul zootehnic Cimișlia-Basarabeasca
Cașcavaluri artizanale după rețete italiene sunt produse de fermierii din clusterul zootehnic ovi-caprin Cimișlia-Basarabeasca, care reunește 25 de fermieri din regiune. Majoritatea producătorilor au petrecut ani buni muncind peste hotare, de unde au și preluat experiențe moderne de dezvoltare a afacerilor, comunică MOLDPRES.
Acasă, ei au beneficiat de sprijinul Guvernului și al partenerilor străini pentru a-și pune pe roate afacerile. Gospodăriile fermierilor au fost vizitate de Ludmila Catlabuga, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Fermierii din satele Abaclia și Sadaclia, raionul Basarabeasca, sunt membri activi ai clusterului zootehnic ovi-caprin Cimișlia-Basarabeasca. Cu sprijinul Elveției și UNDP Moldova, dar și cu ajutorul subvențiilor din partea statului, ei au transformat fermele lor în exemple de bune practici în zootehnie.
Petru Casian și-a construit ferma cu panouri solare și și-a extins capacitățile de colectare a laptelui.
Ferma Garaba, specializată în creșterea caprinelor, a reușit să-și modernizeze infrastructura prin construcția unui adăpost pentru animale și dotarea cu echipamente performante de muls, precum și un sistem video pentru supravegherea activităților. Afacerea colaborează cu atelierul de cașcaval artizanal Sălașul Baciului, asigurând astfel valorificarea întregii cantități de lapte.
Familia Baciu-Motroi produce cașcavaluri artizanale după rețete italiene. Fondurile elvețiene au contribuit la modernizarea echipamentului și amenajarea unei săli de degustări pentru turiști.
„Sunt oameni care au muncit prin lume, au strâns bănuț cu bănuț și au venit acasă să-și ridice o gospodărie. Și-au pus toată nădejdea în pământul lor, în animalele lor, în priceperea lor. Mi-au zis că n-au greșit și că dacă ar lua-o de la capăt, ar face la fel. Poți doar să îi admiri cum și-au unit forțele, au învățat unii de la alții, au prins curaj. La început, erau neîncrezători. Astăzi, mi-au vorbit despre planuri mari. N-au fost singuri pe acest drum. Partenerii noștri internaționali le-au fost alături, la fiecare etapă. Au crezut în ei, i-au susținut, i-au ghidat. Astăzi, și ei se bucură să vadă rezultatele. Când sunt progrese, vin și mai multe oportunități. Vin și alte proiecte, și alte șanse pentru satele noastre”, menționează Ludmila Catlabuga.
Ludmila Catlabuga alături de Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, și Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției Swiss Cooperation in Moldova au efectuat o vizită de lucru și în raionul Cimișlia. Oficialii au discutat cu fermierii și autoritățile locale despre perspectivele de dezvoltare a clusterului.
În cadrul întâlnirii cu reprezentanții Consiliului raional Cimișlia, discuțiile s-au concentrat pe consolidarea cooperării dintre fermieri și procesatori, atragerea noilor membri în cluster și identificarea surselor de finanțare pentru modernizarea infrastructurii de producție. Totodată, a fost subliniată necesitatea extinderii inițiativei și replicării acestui model de succes și în alte regiuni.
În cadrul clusterului ovi-caprin Cimișlia-Basarabeasca sunt 25 de fermieri. Proiectul finanțat de Elveția și implementat cu suportul UNDP Moldova, le oferă fermierilor soluții pentru dezvoltarea afacerilor, modernizarea fermelor și extinderea piețelor de desfacere.
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Nistrul care ne inspiră, o valoare socială, cultural-istorică și turistică
Vinul din Moldova, promovat la Tokyo: peste 60 de distribuitori interesați să descopere vinurile moldovenești
GALERIE FOTO // Republica Moldova și România își prezintă rădăcinile comune la Festivalul Tradițiilor Românești
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Defileul Duruitoarea Veche, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova