ro
Descoperă Moldova
12 Mai, 2025 / 23:58
/ Acum 5 ore

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică

Satul de vacanță Văleni din raionul Cahul a devenit duminică, 11 mai, epicentrul culturii tradiționale în cadrul proiectului cultural „Toba Fest”, un eveniment dedicat toboșarilor din regiune și păstrării identității naționale.

„Dor de rădăcini și tradițiile neamului strămoșesc”

Festivalul a adus un omagiu bunicii cu toba de la Eurovision 2005 și a încurajat dinastiile de toboșari din Văleni și întreaga regiune Cahul. Sub motto-ul „Dor de rădăcini și tradițiile neamului strămoșesc”, evenimentul a reprezentat o zi plină de ritm, culoare și emoție autentică.

Programul a inclus o Paradă a Toboșarilor; atelier gastronomic „Bunătăți de la Văleni”; dialoguri culturale „Toba Tradițională – Toba Modernă” şi „Toba Tradițională – Toba Rock”; concertul formației Zdob și Zdub; târgurile meșterilor populari și producătorilor locali; o zonă pentru copii, cu distracții și ateliere în „Odăile Bunicilor din Văleni”; activități sportive și de agrement: velotur, drumeții, tir cu arcul, plimbări cu barca pe Prut și bird watching pe „Calea Peștelui a domnițelor Petru Rareș”.

Festivalul a fost organizat cu sprijinul Regiunii Cahul, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, GAL „Lunca Prutului de Jos”, RePatriot, ANTRIM și alți parteneri.

Eveniment inedit într-o localitate cu faimă internaţională

„Toba Fest”, primul festival al toboșarilor din Moldova,  este un eveniment inedit ce a reunit în localitatea din sudul țării, desemnată în 2023 de către Organizația Mondială a Turismului drept una dintre cele mai bune destinații turistice din lume, entuziaști ai tobelor de toate vârstele.

Festivalul a fost inaugurat de „bunica de la Văleni” - celebra Lidia Bejenaru care, datorită participării, alături de „Zdob și Zdup”, la „Eurovision”, ne-a dus faima țării, dar și a satului său natal pe toate continentele. Împreună cu „bunelul Tudor”, ei au condus parada toboșarilor, care au impresionat prin ritm și virtuozitate.

Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerului Culturii: Este de menționat importanța organizării evenimentelor culturale în satele din Lunca Prutului, inclusiv în contextul dezvoltării turismului local. Regiunea are un potențial turistic enorm, motiv din care autoritățile sunt deschise să susțină inițiativele de dezvoltare și de promovare a acestuia.

Autorităţile de la Văleni au salutat participanții și publicul, apreciind pasiunea lor față de tobă - unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale din lume, indispensabil și pentru muzica noastră populară.

Ediţie a festivalului, onorată de oficialităţi ale Uniunii Europene

Ediţia din acest an a Festivalului a fost onorată de prezența delegației Uniunii Europene, formată din Marta Kos, comisar european pentru Extindere, Janis Mazeiks, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova,  Cristina Gherasimov, viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, oficialităţi centrale şi locale.

Comisara europeană, Marta Kos, s-a arătat onorată că a ajuns în Eco-Village Văleni – desemnat „Cel mai bun sat turistic” în 2023 de Organizația Mondială a Turismului și ales „Destinația Anului 2024 în Republica Moldova”. Marta Kos  a urat Festivalului „Toba Fest” viață lungă, spre bucuria satului Văleni, a raionului Cahul și a întregii țări.

Eco-Village Văleni este unul dintre beneficiarii sprijinului Uniunii Europene: 100.000 de euro au fost alocați pentru dezvoltarea turismului rural, iar alți 283.000 de euro – pentru reabilitarea drumului de acces către sat, facilitând vizitarea acestui colț autentic de cultură și ospitalitate din sudul țării.

Rezervaţia ,,Prutul de Jos", perla verde din sudul ţării

Rezervaţia ,,Prutul de Jos" a fost creată în anul 1991, la 23 aprilie prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, pe o suprafaţă de 1755,4 ha.

Este situată în partea de sud-vest a Republicii Moldova, de-a lungul cursului inferior al râului Prut, ultimul mare afluent al Dunării. Este flancată de localităţile Slobozia Mare şi Văleni, raionul Cahul. La 20 km spre nord se află lacul Manta, iar la 25 km spre sud, lacul Brateş (România).

Scopul creării: protecţia, păstrarea şi studierea ecosistemului de baltă şi luncă inundabilă şi crearea condiţiilor favorabile pentru reproducerea speciilor rare, a celor pe cale de dispariţie şi a altor specii de plante şi animale.

Valoarea universală a patrimoniului natural a fost recunoscută prin declararea ca zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor acvatice - Convenţia Ramsar, ,,Lacurile Prutului de Jos" (Poziţia 1029).

Prin diversitatea impresionantă a habitatelor şi a formelor de viaţă pe care le găzduieşte într-un spaţiu relativ restrâns, ,,Prutul de Jos" constituie un adevărat muzeu al biodiversităţii, o bancă naturală de gene de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal.

Cor. Lilia Grubîi

Foto Mihai Vengher

Cahul