
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Satul de vacanță Văleni din raionul Cahul a devenit duminică, 11 mai, epicentrul culturii tradiționale în cadrul proiectului cultural „Toba Fest”, un eveniment dedicat toboșarilor din regiune și păstrării identității naționale.
„Dor de rădăcini și tradițiile neamului strămoșesc”
Festivalul a adus un omagiu bunicii cu toba de la Eurovision 2005 și a încurajat dinastiile de toboșari din Văleni și întreaga regiune Cahul. Sub motto-ul „Dor de rădăcini și tradițiile neamului strămoșesc”, evenimentul a reprezentat o zi plină de ritm, culoare și emoție autentică.
Programul a inclus o Paradă a Toboșarilor; atelier gastronomic „Bunătăți de la Văleni”; dialoguri culturale „Toba Tradițională – Toba Modernă” şi „Toba Tradițională – Toba Rock”; concertul formației Zdob și Zdub; târgurile meșterilor populari și producătorilor locali; o zonă pentru copii, cu distracții și ateliere în „Odăile Bunicilor din Văleni”; activități sportive și de agrement: velotur, drumeții, tir cu arcul, plimbări cu barca pe Prut și bird watching pe „Calea Peștelui a domnițelor Petru Rareș”.
Festivalul a fost organizat cu sprijinul Regiunii Cahul, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, GAL „Lunca Prutului de Jos”, RePatriot, ANTRIM și alți parteneri.
Eveniment inedit într-o localitate cu faimă internaţională
„Toba Fest”, primul festival al toboșarilor din Moldova, este un eveniment inedit ce a reunit în localitatea din sudul țării, desemnată în 2023 de către Organizația Mondială a Turismului drept una dintre cele mai bune destinații turistice din lume, entuziaști ai tobelor de toate vârstele.
Festivalul a fost inaugurat de „bunica de la Văleni” - celebra Lidia Bejenaru care, datorită participării, alături de „Zdob și Zdup”, la „Eurovision”, ne-a dus faima țării, dar și a satului său natal pe toate continentele. Împreună cu „bunelul Tudor”, ei au condus parada toboșarilor, care au impresionat prin ritm și virtuozitate.
Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerului Culturii: Este de menționat importanța organizării evenimentelor culturale în satele din Lunca Prutului, inclusiv în contextul dezvoltării turismului local. Regiunea are un potențial turistic enorm, motiv din care autoritățile sunt deschise să susțină inițiativele de dezvoltare și de promovare a acestuia.
Autorităţile de la Văleni au salutat participanții și publicul, apreciind pasiunea lor față de tobă - unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale din lume, indispensabil și pentru muzica noastră populară.
Ediţie a festivalului, onorată de oficialităţi ale Uniunii Europene
Ediţia din acest an a Festivalului a fost onorată de prezența delegației Uniunii Europene, formată din Marta Kos, comisar european pentru Extindere, Janis Mazeiks, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Cristina Gherasimov, viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, oficialităţi centrale şi locale.
Comisara europeană, Marta Kos, s-a arătat onorată că a ajuns în Eco-Village Văleni – desemnat „Cel mai bun sat turistic” în 2023 de Organizația Mondială a Turismului și ales „Destinația Anului 2024 în Republica Moldova”. Marta Kos a urat Festivalului „Toba Fest” viață lungă, spre bucuria satului Văleni, a raionului Cahul și a întregii țări.
Eco-Village Văleni este unul dintre beneficiarii sprijinului Uniunii Europene: 100.000 de euro au fost alocați pentru dezvoltarea turismului rural, iar alți 283.000 de euro – pentru reabilitarea drumului de acces către sat, facilitând vizitarea acestui colț autentic de cultură și ospitalitate din sudul țării.
Rezervaţia ,,Prutul de Jos", perla verde din sudul ţării
Rezervaţia ,,Prutul de Jos" a fost creată în anul 1991, la 23 aprilie prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, pe o suprafaţă de 1755,4 ha.
Este situată în partea de sud-vest a Republicii Moldova, de-a lungul cursului inferior al râului Prut, ultimul mare afluent al Dunării. Este flancată de localităţile Slobozia Mare şi Văleni, raionul Cahul. La 20 km spre nord se află lacul Manta, iar la 25 km spre sud, lacul Brateş (România).
Scopul creării: protecţia, păstrarea şi studierea ecosistemului de baltă şi luncă inundabilă şi crearea condiţiilor favorabile pentru reproducerea speciilor rare, a celor pe cale de dispariţie şi a altor specii de plante şi animale.
Valoarea universală a patrimoniului natural a fost recunoscută prin declararea ca zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor acvatice - Convenţia Ramsar, ,,Lacurile Prutului de Jos" (Poziţia 1029).
Prin diversitatea impresionantă a habitatelor şi a formelor de viaţă pe care le găzduieşte într-un spaţiu relativ restrâns, ,,Prutul de Jos" constituie un adevărat muzeu al biodiversităţii, o bancă naturală de gene de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal.
Cor. Lilia Grubîi
Foto Mihai Vengher
Cașcavaluri artizanale și ferme cu panouri solare în clusterul zootehnic Cimișlia-Basarabeasca
Destinaţiile turistice din R. Moldova, invitate să participe la concursul pentru premiile Turismului Cultural Sustenabil 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Start pentru tineri // Alexandru Sava din Căinari și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul financiar al UE
Şapte atracții turistice din R. Moldova sunt finaliste în cadrul concursului din România ,,Destinaţia Anului” 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Butuceni, locul unde poveştile lui Ion Creangă prind contur real
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Muzeul din Crihana Veche, locul pentru cei pasionați de istorie, arheologie şi tradiţii
1 Martie, sărbătoarea Mărțișorului: „Oamenii se solidarizează cu natura”
Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat Dubăsarii Vechi: „Tradițiile românești și spiritul european sunt acasă în Zona de Securitate”
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Rusia respinge ca inacceptabil ultimatumul de încetare a focului în Ucraina
Peste 300 de tineri au participat la un Târg al Oportunităților Educaționale, desfășurat la Bălți
R. Moldova, alăturată comunității internaționale în marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Plantelor
Ministrul de externe al Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen: „Republica Moldova are determinarea necesară pentru a avansa pe calea integrării europene”
Avere nejustificată de peste 1,8 mln de lei, depistată de ANI la doi funcționari și la un membru al familiei lor
Situaţie excepţională la Bălţi: un gol, depistat sub stratul de beton al carosabilului unei străzi
Moldovenii care muncesc în Italia vor beneficia de prestații sociale. Acordul urmează a fi votat în Camera Deputaților din Italia
Trei cazuri de boală Lyme, asociate mușcăturilor de căpușe, au fost înregistrate în capitală
Vicepremierul Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu ambasadorii țărilor din formatul Nordic-Baltic 8
Salvatori din Republica Moldova participă la un exercițiu internațional desfășurat în Bulgaria
BNM menține la nivel de 6,5 la sută rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară
Igor Grosu la Budapesta: „Integrarea europeană înseamnă consolidarea statului, a democrației și a păcii”
43 de mii de încălcări privind cuplarea centurii de siguranță și folosirea telefonului în timpul conducerii, înregistrate în ultimele trei luni
Lucrările pe drumul M1 frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, în etapă de finalitate