
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Mănăstirea Marta şi Maria din Hagimus, loc de spiritualitate şi atracție turistică
Mănăstirea Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria, din apropierea satului Hagimus din raionul Căușeni, este un loc de închinare și liniște sufletească, vatră de spiritualitate și cultură ortodoxă, care a ajuns să fie apreciat şi de mulţi turişti, nu doar de pelerini creştini. Mănăstirea se află la 75 km sud-est de Chișinău, la 500 m de la traseul Căușeni-Bender, lângă satul Hagimus, raionul Căuşeni.
Mănăstire cu o istorie relativ nouă
Mănăstirea are o istorie relativ nouă, care datează din 26 mai 1997. Sfântul locaș a fost fondat de către regretatul Episcop de Edineț și Briceni, Dorimedont (1961-2006), pe atunci starețul mănăstirii Noul-Neamț, Chițcani, la propunerea inspectorului STC protoiereu Andrei, în prezent duhovnicul mănăstirii Marta și Maria - Arhimandrit Andrei /Cotruța/.
În perioada 1998-1999, Stareța mănăstirii a fost monahia Eufrosinia Peșterean. Din 1999 până în prezent, stareța mănăstirii este Egumena Marta /Cușnir/, prima viețuitoare și monahie călugărită în acest așezământ.
În mănăstire sunt patru biserici și două paraclise. În cinstea tuturor sfinților ocrotitori ai mănăstirii a fost pictată o icoană, care se află în biserica cu hramul „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”. La 7 aprilie 1998, de sărbătoarea Bunei Vestiri, a fost sfințită prima biserică a Mănăstirii - “Acoperemântul Maicii Domnului”, de atunci Sf. Liturghie fiind săvârșită în fiecare zi după un program liturgic stabilit.
În vara anului 2000, a fost sfințit locul, și apoi ridicată o biserică în două nivele. Din anul 2005, slujbele sunt oficiate în biserica de iarnă, cu hramul Sf. Ap. Andrei cel Întâi Chemat, iar din 2017 și în Biserica de vară (nivelul doi) cu hramul Sfintele Mironosițe Marta și Maria.
Bisericile adăpostesc părticele de sfinte moaște, relicve și sfințenii. În anul 2007, mănăstirea se îmbogățește cu încă o perlă spirituală – o bisericuță de lemn cu hramul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, unde din 2010 slujbele se fac în zile de duminici și sărbători. Din anul 2014, în Paraclisul Sf. Ierarh Modest zilnic se săvârșește sfânta liturghie, iar în Paraclisul Sf. Cuv. Parasheva, Ocrotitoarea Moldovei, se citește zilnic Psaltirea neadormită.
Ansamblul arhitectural al mănăstirii
Mănăstirea este numită de Sfinţii Părinţi: loc de vindecare, şcoală de luminare, zbor, apropiere şi unire cu Dumnezeu, iar ansamblul arhitectural al mănăstirii include mai multe edificii. Este vorba de Biserica principală (2000-2017); Izvorul Maicii Domnului (2005); Școala Duminicală pentru copiii din satele învecinate (2005-2010); Gospodăria mănăstirii - schit în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, cu paraclisul Sfântului Ierarh Modest, Patriarhul Ierusalimului (2006); Biserica de lemn cu hramul Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt (2007-2010); Parcul plantat pe suprafața de 2 ha cu arbori decorativi (2007); Cimitirul mănăstiresc (2008); Arhondaricul mănăstirii „Cuviosul Paisie” (2010); Casa maicilor (2010-2015) cu paraclisul „Cuvioasa Parascheva”; Liceul Teoretic cu profil arte pentru fete (2017) cu săli de clase și sală de conferințe; Poarta din lemn în stil moldovenesc la intrarea principală în mănăstire, cu amenajarea răstignirii de piatră sfințită în 2014 de ÎPS Vladimir. Urmând tradiția de veacuri a monahismului ortodox, au fost înființate ateliere în bloc auxiliar: de croitorie, broderie, țesătorie și tricotat (2015); Casă pentru preoți (2017-2019).
Izvorul Maicii Domnului a fost sfințit în vara anului 2005 în cinstea icoanei Izvorul Tămăduirii şi este mult apreciat de vizitatori. În atelierele mănăstirești munca este îmbinată cu rugăciunea.
Oază de credință, dar și de iluminare
Activitatea educațională a mănăstirii se manifestă prin funcționarea unui Liceu Teoretic cu profil arte (muzică) pentru absolvente de gimnazii cu aptitudini muzicale, iar vara prin organizarea de tabere gratuite de Spiritualitate, Muncă și Odihnă pentru elevi.
Mănăstirile, din veacuri, au fost oaze de credință, dar și de iluminare. Biserica a fost școală, iar slujitorii ei dascăli. Instruirea în cadrul mănăstirii pune în valoare credința, disciplina și studiul, care stau la baza formării caracterului și a personalității. Continuând această tradiție, în septembrie 1998 se deschide Școala de Regenție pentru fete.
Un aport valoros la dezvoltarea culturii și a educației muzicale în mănăstire l-a avut compozitorul şi profesorul Ion Melnic (1934-2010), înmormântat în cimitirul mănăstirii. Corul monahal a participat la serbarea a 500 de ani de la trecerea în eternitate a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt la mănăstirea Putna, România la 2 iulie 2004, la Festivalul Ortodox de muzică bisericească din Constanța, în anii 2005, 2006, 2007 și 2010 etc.
O tradiţie duhovnicească şi culturală a mânăstirii este participarea corului în cadrul Zilelor Mateevici, desfăşurate în fiecare an între 26-31 martie, în satul Zaim, la Casa-muzeu „Alexei Mateevici”.
Corul a imprimat șase CD-uri: „Steaua sus răsare” – colinde vechi interpretate de maici pe patru voci; „Cântări duhovniceşti” – cântări din slujbele Vecerniei şi Utreniei; „O, Răstignitul meu Iisuse” – cântări ortodoxe; „Pentru Tine, Doamne” – slăviri creştine armonizate; slăviri creştine în limba rusă şi „Cântări patriotice”, care cuprind o culegere de cântece compuse de compozitorul Ion Melnic, pe versurile marilor poeţi Mihai Eminescu, George Coşbuc, Alexe Mateevici, precum și pe versuri populare.
Excursii în limba română, rusă sau engleză
Mănăstirea Marta şi Maria reuşeşte să fie în pas cu actualitatea şi este prezentă în spaţiul online, cu o pagină web, unde şi pot fi programate excursiile. La solicitare, pentru grupurile de pelerini, care vin să viziteze mănăstirea, poate fi organizată excursie pe teritoriu, în limba română, rusă sau engleză.
Cor. Lilia Grubîi
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Rezervaţia ,,Prutul de Jos", perla verde din sudul ţării
Cașcavaluri artizanale și ferme cu panouri solare în clusterul zootehnic Cimișlia-Basarabeasca
Destinaţiile turistice din R. Moldova, invitate să participe la concursul pentru premiile Turismului Cultural Sustenabil 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Start pentru tineri // Alexandru Sava din Căinari și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul financiar al UE
Şapte atracții turistice din R. Moldova sunt finaliste în cadrul concursului din România ,,Destinaţia Anului” 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Butuceni, locul unde poveştile lui Ion Creangă prind contur real
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Muzeul din Crihana Veche, locul pentru cei pasionați de istorie, arheologie şi tradiţii
1 Martie, sărbătoarea Mărțișorului: „Oamenii se solidarizează cu natura”
Meteorologii prognozează pentru joi ploi slabe și maxime de până la 22 grade Celsius
Consiliul Europei inițiază crearea unui tribunal special pentru Ucraina, care va încerca judecarea responsabililor pentru invazia lansată în 2022
Republica Moldova își propune să accelereze proiectele investiționale și de sprijin economic cu BERD
Resursele alocate pentru protecția familiilor și copiilor au fost dublate în ultimii ani. „Moldova este mai puternică prin familii fericite și în siguranță”
Rezultatele activității entităților ONU Moldova în anul 2024 și prioritățile curente, discutate la Guvern
Licitațiile pentru centrale electrice regenerabile vor include și componenta de stocare
Guvernul a aprobat Foaia de parcurs privind reforma administrației publice: „Acest document garantează că la momentul aderării la UE, țara noastră va avea o administrație publică mai puternică"
Cu susţinerea UE, la Molovata Nouă se produc jucării ecologice din lemn: Pasiune din copilărie, transformată într-o afacere prosperă
Proiectul privind ratificarea Acordului pentru Planul de creștere a Moldovei, aprobat de Guvern. „Cu suportul UE, ne angajăm să îmbunătățim nivelul de viață al cetățenilor și să facem investiții care vor asigura creștere economică”
Deputații se vor întruni în ședință plenară pe 22 mai
Investiții suplimentare de 37,8 milioane de euro pentru modernizarea universităților din Moldova, cu sprijinul Băncii Mondiale
Programele culturale ale Ministerului Culturii, prezentate comunităților din raionul Dubăsari
Republica Moldova va primi un grant de 3,6 milioane de dolari pentru consolidarea eficienței achizițiilor publice
Autoritatea Aeronautică Civilă a inițiat o investigație în cadrul Î.S. MoldATSA
Purtătorul de cuvânt al Guvernului atenționează despre mai multe materiale video false, cu utilizarea imaginii unor personalități publice
Republica Moldova, printre primii semnatari ai Convenției Consiliului Europei privind protecția profesiei de avocat