
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Tradițiile locale, păstrate la unicul muzeu al pâinii, „La Gura Cuptorului” din Văleni
Unicul muzeu al pâinii din Moldova
La pensiunea „La Gura Cuptorului” din Văleni găsești unicul muzeu al pâinii din Moldova.
Aici, tradițiile locale sunt păstrate printr-o colecție unică de colaci de nuntă și ritualuri. Pensiunea, administrată de Vera Caminschi, oferă şapte locuri de cazare și, cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, a fost modernizată cu mobilier și electrocasnice.
Din 2024, beneficiază și de un indicator turistic care îmbunătățește accesibilitatea pentru vizitatori.
Turism performant şi accesibil, cu ajutorul UE
La pensiunea „La Gura Cuptorului” din Văleni, de fiecare dată oaspeţii sunt aşteptaţi de doamna Vera Caminschi, gazda localului, care primeşte vizitatorii cu cea mai mare bunăvoință.
Pensiunea a fost deschisă în anul 2011 și are 7 locuri de cazare, cu grupuri sanitare separate în interior.
Tot în incinta pensiunii, doamna Vera are în grijă și un original muzeu dedicat pâinii, care expune numeroase tipuri de pâine de ritual.
Astfel sunt prezentate 12 tipuri de colaci de nuntă, precum și opt tipuri de colaci ce țin de alte ritualuri, precum Crăciunul, Lăsatul Secului sau Duminica Mare.
Colacii, la rândul lor, au denumiri variate: plocon, pupăză de mireasă, colac de mire, colac pentru socru, pupăză de soacră, colac pentru preotul la cununie.
Muzeul expune și obiecte care se folosesc sau care se foloseau pe vremuri în gospodăriile din sat: tivda, furca de tors, coșuri și covoare. Pereții sunt înfrumusețați cu numeroase ștergare. Ștergare vechi, tradiționale, fiecare avându-și povestea sa.
De asemenea, la muzeu se organizează și diverse activități, precum prezentarea teatralizată a fragmentelor de nuntă, unde vizitatorii pot să se implice în rolurile de nuntași.
Muzeu cu exponate, dar şi diverse evenimente social-culturale
Tot aici se fac și șezători și reprezentații muzicale, unde interpreți uneori sunt consătenii nea Dorică Bejenaru și doamna Lidia (bunica ce bate toba cunoscută după prestația de la Eurovisionul din 2005 alături de Zdob și Zdub).
La muzeu se fac și workshopuri de preparare a pâinii și a altor specialități locale. Puteți să se implice şi oaspeţii la gătit, alături de organizatori.
Apropo de mâncare, la pensiunea doamnei Vera se gătește bine și de fiecare dată se mănâncă pe săturate. Aici se poate urmări cum se prepară bucatele specifice zonei, precum plăcinta creață, peștele la cuptor sau plachia, dar și produse de panificație, cum ar fi burnăcei sau cozonaci. Niciodată nimeni nu a plecat flămând.
Pentru că este un adevărat punct de informare turistică în zonă, prin pensiunea doamnei Vera pot fi organizate diverse trasee în zonă, de exemplu, la lacul Beleu pentru a prinde nuferii în floare și pentru a fotografia păsările care poposesc pe lac.
Cor. Lilia Grubîi
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Nistrul care ne inspiră, o valoare socială, cultural-istorică și turistică
Vinul din Moldova, promovat la Tokyo: peste 60 de distribuitori interesați să descopere vinurile moldovenești
GALERIE FOTO // Republica Moldova și România își prezintă rădăcinile comune la Festivalul Tradițiilor Românești
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Defileul Duruitoarea Veche, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”