ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Instituţiile statului pot solicita de la CNA caziere de integritate profesională

10:54 | 06.01.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/. Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) va deţine şi elibera caziere de integritate agenţilor publici. Documentul va atesta existenţa sau lipsa în baza de date a Centrului a unor menţiuni privind agentul public respectiv. Scopul acestui cazier constă în prevenirea angajării ulterioare în serviciul public a funcţionarilor care nu dau dovadă de integritate în cadrul testelor specifice, informează MOLDPRES.

Potrivit Regulamentului cu privire la ţinerea şi utilizarea cazierului  privind integritatea profesională a agenţilor publici, eliberarea certificatului se va solicita în scris, în limba de stat, de către conducătorul entităţii publice sau, după caz, de către organul de autoadministrare sau persoana special împuternicită de acesta în procesul de încadrare în entităţile publice. 

Conform datelor CNA, informaţia despre rezultatul pozitiv al testului se va păstra timp de cinci ani de la momentul includerii în baza de date, iar cea privind rezultatul negativ - de la un an pînă la cinci, în funcţie de situaţie.

Rezultatele testării integrităţii profesionale desfăşurate de către CNA sau Serviciul de Informaţii şi Securitate vor fi stocate în baze de date gestionate separat, iar rezultatele testelor desfăşurate de către Ministerul Afacerilor Interne asupra agenţilor publici din subordinea sa vor fi transmise pentru a fi stocate în baza de date gestionată de CNA. De asemenea, MAI va avea dreptul de a vizualiza, a accesa şi a  extrage informaţia furnizată CNA.

Termenul de valabilitate al actului juridic este de trei luni de la data eliberării. Caziere de integritate profesională pot fi solicitate de la începutul acestui an.

img15000065

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!