ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și Georgia vor intensifica colaborarea în domeniul militar

12:36 | 26.10.2015 Categorie: Politică

Chișinău, 26 oct. /MOLDPRES/. Aspecte ale colaborării bilaterale în domeniul militar şi cooperarea în cadrul inițiativelor regionale şi organizațiilor internaționale, cu accent pe dimensiunile NATO şi UE, au fost discutate la Tbilisi de miniștrii Apărării ai Republicii Moldova și Georgiei, Anatol Șalaru și Tinatin Kidasheli, informează MOLDPRES. 

În opinia ministrului moldovean al Apărării, vizita este un prilej în plus de a discuta aspecte importante ale colaborării celor două state în domeniul militar şi de a trasa noi obiective în vederea intensificării relațiilor bilaterale. Ministrul Apărării a adus în discuție problemele majore cu care se confruntă Republica Moldova: instabilitatea politică şi corupția din țară şi, la nivel regional, situația critică din Ucraina. 

De asemenea, ministrul Şalaru a declarat că obiectivul principal al Ministerului Apărării din Republica Moldova este reformarea şi reorganizarea Armatei Naţionale pentru ca aceasta să fie interoperabilă cu armatele ţărilor membre NATO, iar Georgia este un exemplu pentru ţara noastră în ceea ce priveşte cooperarea cu NATO. 

La rîndul său, ministrul georgian al Apărării, Tinatin Kidasheli, a remarcat faptul că Republica Moldova şi Georgia au scopuri comune în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeana şi este în interesul ambelor state să asigure o securitate regională în vederea procesului de integrare. 

Ministra georgiană şi-a exprimat interesul față de consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul militar şi disponibilitatea de a acorda asistență Republicii Moldova prin instruirea militarilor din Republica Moldova în centrele din Georgia. De asemenea, militarii Armatei Naționale vor putea efectua vizite de studiu pentru a se familiariza cu procesul de reformare a sistemului militar georgian.

Ministrul Apărării Anatol Şalaru efectuează, în perioada 25-27 octombrie curent, o vizită oficială la Tbilisi, la invitația omologului georgian, Tinatin Kidasheli.

(Reporter V. Rusu, editor L. Alcază)

img15007171

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!