ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Ion Proca a fost comemorat la Chişinău

18:08 | 27.11.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. Poetul, publicistul, prozatorul şi dramaturgul Ion Proca, care pe 1 decembrie ar fi împlinit 70 de ani, a fost comemorat astăzi la Uniunea Scriitorilor din Moldova în cadrul unui medalion literar, informează MOLDPRES.

Tot aici, a fost vernisată expoziţia de carte, manuscrise, portrete şi fotografii ale regretatului scriitor sub genericul „Ion Proca – 70 de ani: „Testament pentru mai apoi”, organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române „M. Kogălniceanu”.

În discursul său, directorul muzeului, cercetătorul literar Vasile Malaneţchi a menţionat că Ion Proca a lăsat o urmă adîncă în literele noastre, în mod special în publicistică.

„În poezie, a debutat cam tîrziu, la începutul anilor ’80. În schimb, ca publicist s-a produs de timpuriu pînă la sfîrşitul vieţii. A scris despre cîntăreţi, actori, regizori, cineaşti, scriitori, artişti plastici etc. A fost un publicist deschis spre toate elementele sublime ale vieţii”, a subliniat Vasile Malaneţchi.

La rîndul său, criticul literar Ion Ciocanu a accentuat că, în scrierile lui Ion Proca, a descoperit concepţia estetică a scriitorului dispărut.

Prezentă la eveniment, soţia regretatului poet şi publicist, Dorina Proca, a specificat că Ion Proca şi-a dedicat întreaga viaţă scrisului, cuvîntului durut şi iubit. „Era un om ca o pîine caldă. El va trăi atîta timp cît va dăinui opera lui, neamul proculeştilor şi dealurile Coloniţei”, a constatat Dorina Proca.

Ion Proca s-a născut pe 1 decembrie 1945 în satul Coloniţa, municipiul Chişinău. În 1972, a absolvit Facultatea de Filologie, specializarea - jurnalistică din cadrul Universității de Stat din Moldova. A fost şef de secţie la ziarul „Tinerimea Moldovei” între 1979 și 1981 și redactor la revista „Femeia Moldovei” (1981–1991). Din 1999 pînă în 2007, a fost redactor, secretar general de redacţie şi redactor-şef la revista „Glasul Naţiunii”. În ultimii ani, a lucrat în calitate de reporter şi redactor la Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES.

În 1989 debutează editorial cu placheta de versuri „La o grindă de gutui”. Au urmat cărţile „Pe un mugur de pămînt”, „Prispe de sîmbătă seara”, „Coloniţa infinitului” (publicistică), „Peţitor de vînt” (poeme), „Părinţi” (versuri), „La Ţîpova-n chilie” (dramaturgie), „Mareşalul umbrelor” (roman), „Ridicarea” (proză) ş.a. În 2010, prin decret prezidenţial, a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”. Ion Proca s-a stins din viaţă la 4 iunie 2014 şi a fost înmormîntat în satul său natal.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img15008250

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!