R. Moldova și România vor efectua studii de fezabilitate privind interconectarea sistemelor electroenergetice
10:49 | 15.12.2015 Categorie: Economie
Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Întreprinderea de Stat Moldelectrica și Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) din România au semnat ieri, la Chișinău, contractul privind elaborarea și prezentarea studiilor de fezabilitate privind interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României, informează MOLDPRES.
În cadrul studiului va fi analizată posibilitatea interconectării prin intermediul a trei proiecte cu stații "Back-to-Back" pe linia existentă de înaltă tensiune Isaccea – Vulcănești, precum și pe două linii noi de înaltă tensiune Iași – Ungheni – Strășeni și Bălți – Suceava, a declarat Valeriu Triboi, viceministru al Economiei al R. Moldova.
Oficialul a adăugat că ”pentru implementarea acestui contract, cu o durată de 12 luni, partenerii europeni ne vor oferi un grant în valoare de peste 1,1 milioane de euro. Potrivit prevederilor contractului, prima etapă a studiului de fezabilitate urmează a fi finalizată pînă la 30 iunie 2016”.
Directorul general al Moldelectrica, Ghenadi Dimov, a precizat că urmează să fie estimat modul de funcționare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova în condițiile importului de energie electrică din România, impactul puterii importate prin cele trei puncte de export din România, precum și alegerea tipurilor constructive de instalații ’'Back-to-Back”.
”În conformitate cu studiile de fezabilitate detaliate, care vor fi prezentate de ISPE, vor fi pregătite planurile de procurare de echipamente şi materiale conforme cu politica şi regulile de procurare BERD/ BEI, precum şi Planuri de Implementare a proiectelor”, a spus Dimov.
Interconexiunea dintre Republica Moldova şi România poate fi efectuată în prezent printr-o linie electrică aeriană de 400 kV Vulcăneşti – Isaccea şi trei linii de 110 kV. ”Există o necesitate critică pentru alte linii de înaltă tensiune pentru a îndeplini criteriile de siguranţă şi a creşte capacitatea interfeţei. Pînă în 2020 viitoarea extindere a reţelei de electricitate va include două linii de 400 kV de interconexiune cu sistemul electroenergetic român Suceava – Bălţi și Străşeni – Ungheni – Iaşi”, se menționează în Strategia Energetică pentru perioada de pînă în anul 2030.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, circa 80 la sută din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova a fost acoperit în prima jumătate a anului curent dintr-o singură sursă, Centrala de la Cuciurgan. Experții apreciază că dependența de o singură sursă pune în pericol securitatea energetică a țării.
(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)