ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca raională din Teleneşti a fost deschis un centru care va promova educația mediatică

18:32 | 23.02.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. În incinta Bibliotecii Publice Raionale „Vasile Alecsandri” din Teleneşti a avut loc astăzi inaugurarea unui centru care va promova educația mediatică, informează MOLDPRES. 

Evenimentul a fost organizat de IREX Moldova/Programul Novateca în parteneriat cu Ministerul Culturii și Ambasada Statelor Unite ale Americii, cu susținerea autorităților locale.

La manifestare au participat Ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit, viceministrul Culturii Igor Șarov, vicepreşedintele Consiliului Raional Teleneşti Ecaterina Furculiţă, directorul programului Novateca Evan Tracz, directorul IREX Europa Michael de Villiers, reprezentanți ai USAID, ai Corpului Păcii și ai ambasadei Suediei.

Potrivit organizatorilor, Ungherul Media a fost creat în cadrul proiectului ”Consolidarea presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova”. Acesta va oferi vizitatorilor informare continuă despre elementele-cheie ale Educației Mediatice, întrucît conține resurse informaționale tipărite și on-line despre presa națională și internațională, pe care doritorii le pot accesa oricînd.

”Este o plăcere pentru mine să particip la acest tur informativ al tuturor serviciilor oferite de biblioteca din Telenești și a celor mai importante proiecte în care aceasta este angajată. După această vizită îmi este foarte clar că, biblioteca de la Telenești nu este doar o clădire, care găzduiește cărți și calculatoare, dar mai degrabă un centru public vibrant, care ajută la dezvoltarea întregii comunități din Telenești”, a menționat Ambasadorul SUA, James D. Pettit

La rîndul său, viceministrul Culturii Igor Șarov a reiterat importanța modernizării bibliotecilor publice prin intermediul Programului Novateca și a apreciat implicarea activă a administrației locale și a bibliotecarilor din Telenești în desfășurarea acțiunilor culturale. Oficialul a menționat că Biblioteca raională din Telenești este cunoscută în țară, fapt confirmat prin participarea activă a instituției în cadrul diverselor proiecte naționale și internaționale.

Biblioteca din orașul Telenești, alături de alte 597 biblioteci publice din R. Moldova, este parte a rețelei Novateca. Biblioteca raională și alte 26 de biblioteci sătești din raion au fost dotate cu calculatoare și echipament în valoare de aproximativ 100 000 de dolari SUA. 

Novateca este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates care are drept scop de a transforma peste 1000 de  biblioteci publice din Republica Moldova în centre comunitare, unde cetățenii Republicii Moldova vor putea beneficia de acces gratuit la tehnologii moderne și servicii de bibliotecă proprii necesităților locale, sub îndrumarea bibliotecarilor bine instruiți și a altor parteneri comunitari.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16001562

img16001562

img16001562

img16001562

img16001562

img16001562

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!