ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De la lansarea Programului PARE 1+1, în economia naţională au fost investite 340 mln de lei

14:32 | 20.04.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii /ODIMM/ în colaborare cu Ministerul Economiei au organizat astăzi la Chişinău conferinţa naţională ”Programul PARE 1+1: rezultate şi noi provocări”, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat că pe parcursul celor aproape şase ani de la lansare, PARE 1+1 este „un program de succes şi are o abordare lărgită, care duce în final la dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii este o prioritate pentru economia naţională şi va avea susţinerea Guvernului şi în continuare”. În context, premierul a informat că în timpul apropiat, pe lîngă Ministerul Economiei va fi creat Consiliul Consultativ pentru ÎMM-uri.

La rîndul său, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chișinău, a accentuat că actualul eveniment este unul foarte important. „Republica Moldova este o țară care se dezvoltă, iar în acest sens ÎMM-urile sînt foarte importante pentru dezvoltarea economiei. De aceea trebuie create condiţiile necesare ca migranţii să revină acasă şi să-şi dezvoltare afacerile aici, iar UE va susţine şi în continuare realizarea mai multor proiecte şi programe pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi crearea noilor locuri de muncă”, a menţionat oficialul european.

Iulia Iabanji, directorul general al ODIMM, a informat că pe parcursul implementării Programului PARE 1+1, investiţiile în economie au fost de 340 mln de lei. În aceeaşi perioadă au fost finanţate 717 întreprinderi, inclusiv: 207 – întreprinderi create de femei şi 358 de întreprinderi create de tineri cu vîrsta de pînă la 35 de ani, iar suma totală a granturilor alocate a fost de 128 mln de lei.

Sursa citată a mai precizat că Programul a contribuit la crearea şi extinderea afacerilor în domenii prioritare ale economiei naţionale precum: cultivarea plantelor şi cerealelor, fabricarea produselor lactate, de brutărie şi a produselor făinoase, fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi marochinărie, producţia energiei electrice, fabricarea mobilei, activităţi de servicii în domeniile sănătăţii, educaţiei şi turismului etc.

Concomitent cu desfăşurarea conferinţei, a fost organizată şi o expoziţie a produselor şi serviciilor oferite de către beneficiarii Programului PARE 1+1, fiind prezenţi şi partenerii de dezvoltare ai ODIMM cu ofertele de suport pentru mediul de afaceri.

Programul de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1 a fost aprobat printr-o hotărîre de Guvern pe 18 octombrie 2010 şi are drept scop atragerea resurselor financiare ale lucrătorilor migranţi în crearea şi dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova şi se desfăşoară cu suportul Uniunii Europene.

(Reporter A. Mardare, editor A. Răileanu)

img16003163

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!