ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie dedicată istoriei oraşului Riga a fost vernisată la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

18:18 | 05.10.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Ambasada Letoniei în Republica Moldova a organizat astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei vernisajul expoziției „Istoria orașului Riga pe parcursul unui secol: din 1914 pînă în 2014”, informează MOLDPRES.

Expoziția este inaugurată la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe al Letoniei şi cuprinde peste 250 de fotografii. Anterior, aceasta a fost expusă în Spania şi Elveţia, iar de la Chişinău urmează să ajungă la Kiev.

Solicitat de MOLDPRES, Ambasadorul Letoniei în R. Moldova, Atis Lots, a menţionat că scopul acestei expoziții itinerante este de a reflecta, prin intermediul imaginilor și a colajelor foto, cele mai importante transformări ale orașului Riga în decursul unui secol, ca urmare a marilor evenimente ce au avut loc în Europa anilor 1914-2014.

Potrivit oficialului, în cadrul expoziţiei sînt abordate diverse teme, precum: războiul și libertatea, personalitățile marcante ale timpului, viața cotidiană, moda, arhitectura, designul, muzica și alte sfere ale culturii, toate avînd ca scop prezentarea fațetelor istoriei orașului Riga, implicit a Letoniei, care doar într-un singur secol a trecut prin șapte schimbări ale formei de guvernare: Rusia ţaristă; Kaizerul german; Letonia sovietică „roşie” şi Republica Letonă „albă”; ocupaţia de către URSS şi Germania nazistă; ocupaţia sovietică din nou; perioada pînă la restaurarea independenţei Republicii Letone.

„Motto-ul expoziţiei este „Phoenix-ul Riga”. Astfel, oraşul Riga este comparat cu pasărea Phoenix din mitologia greacă, care după ardere a fost capabilă să reînvie din propria-i cenuşă”, a precizat  Atis Lots.

Directorul adjunct al Muzeului Naţional de Istorie Aurelia Corneţchi a mulţumit Ambasadei Letoniei pentru faptul că a ales spaţiile muzeului pentru a vernisa această expoziţie. „Sînt sigură că expoziţia va trezi interesul tuturor celor care vor să cunoască istoria Letoniei”, a subliniat Aurelia Corneţchi.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 20 octombrie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16007926

img16007926

img16007926

img16007926

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!