ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Andrei Galbur a avut o întrevedere cu Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Austriei

19:41 | 03.02.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a avut în seara zilei de astăzi o întrevedere cu Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Austriei, Sebastian Kurz, care efectuează o vizită la Chișinău, transmite MOLDPRES.

În urma discuțiilor purtate de către cei doi oficiali, Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE a difuzat o declarație pentru presă, făcută de viceprim-ministrul Galbur. 

Va propunem conținutul acestei declarații:

”Stimaţi reprezentanţi ai mijloacelor mass-media,

Aş vrea să mulţumesc şi pe această cale colegului meu austriac, domnului ministru Sebastian Kurz pentru vizita întreprinsă în Republica Moldova în calitate de Preşedinte în exerciţiu al OSCE.

Consider că această vizită, efectuată chiar la începutul acestui an, este un semnal pozitiv care vorbeşte de la sine despre importanţa deosebită pe care Preşedinţia austriacă a OSCE o atribuie dosarului transnistrean. Îmi exprim speranţa că pe durata mandatului acesteia, procesul de negocieri vizînd reglementarea conflictului transnistrean va fi unul consistent şi fructuos.

În cadrul întîlnirii de azi, am efectuat un schimb substanţial de opinii pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda procesului de reglementare a conflictului transnistrean, precum şi a unor aspecte ale relaţiilor bilaterale moldo-austriece.

Am salutat disponibilitatea ministrului de Externe austriac în calitatea sa de Preşedinte în exerciţiu de a contribui la intensificarea negocierilor în formatul „5+2” în vederea asigurării unei dinamici pozitive a acestui proces, inclusiv prin promovarea de mai departe a măsurilor de întărire a încrederii şi soluţionarea problemelor stringente cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului.

Am pledat pentru extinderea listei chestiunilor de pe agenda de negocieri formulată în Protocolul de la Berlin din anul trecut prin abordarea unor probleme care ne preocupă în continuare cum ar fi:

- asigurarea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor între cele două maluri ale Nistrului;

- deschiderea podului din preajma localităţilor Gura Bîcului şi Bîcioc;

- asigurarea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor din regiunea transnistreană cu predare în baza grafiei latine;

- asigurarea accesului liber al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole situate după traseul Tiraspol-Rîbniţa; asigurarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană ş.a.

Am căzut de acord cu Preşedintele în exerciţiu al OSCE în ceea ce priveşte oportunitatea în cel de-al doilea trimestru al acestui an la Viena a unei noi întîlniri în formatul „5+2” pentru a continua discuţiile pe marginea chestiunilor de pe agenda procesului de negocieri.

În altă ordine de idei, a fost reiterat interesul reciproc în extinderea şi aprofundarea cooperării moldo-austriece în domeniile de interes comun, inclusiv vizînd promovarea dialogului politic bilateral, intensificarea schimburilor comercial-economice, sporirea investiţiilor austriece în economia moldovenească, realizarea unor proiecte de asistenţă pentru dezvoltare etc.

Vă mulţumesc pentru atenţie”.

img17000915

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!