ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie-eveniment dedicată compozitorului Eugen Doga a fost inaugurată la Biblioteca Naţională

17:30 | 23.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. O expoziţie-eveniment cu genericul  „Eugen Doga - Omul Mileniului”, consacrată reputatului compozitor, Artist al Poporului, laureat al Premiului Naţional, deţinător al ”Ordinului Republicii”, a fost inaugurată astăzi la Biblioteca Naţională, la 80 de ani de la naşterea maestrului, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde cărţi, fotografii şi documente despre viaţa şi activitatea compozitorului, CD-uri şi alte materiale despre colaborarea sa cu cineaşti, poeţi şi cîntăreţi.

Solicitat de MOLDPRES,  academicianul Mihai Cimpoi a menţionat că Eugen Doga este o personalitate intelectuală, o prezenţă vie, dinamică în contextul culturii naţionale, care ne-a dus faima în lumea întreagă.

„Eugen Doga a îmbinat localul cu universalul, s-a plimbat prin mai multe zone culturale şi a valorificat folclorul ţărilor respective.  Are o colaborare frumoasă cu scriitorii.  Împreună cu poetul Anatol Ciocanu a compus cîntece pentru interpreta Ludmila Mişov, cu Gheorghe Vodă - imnul oraşului Chişinău, cu Grigore Vieru - piese care au intrat în repertoriul mai multor artişti.  Este membru titular a trei academii, recent devenind membru al Academiei  Europene de Ştiinţă şi Artă”, a constatat academicianul Mihai Cimpoi.

Poetul Nicolae Dabija a subliniat că Eugen Doga este un Eminescu al muzicii. „El este un geniu al muzicii noastre. Este cel care a readus versurile Veronicăi Micle în actualitate. Eugen Doga este la fel de cunoscut la Moscova, Bruxelles, la Bucureşti şi în alte oraşe ale lumii”, a accentuat poetul Nicolae Dabija.

Prezent la eveniment, Eugen Doga a interpretat  împreună cu cîntăreţul  Iurie Sadovnic piesa pe versurile lui Grigore Vieru „Cad pe ape”, devenită şlagăr, pe versurile lui Grigore Vieru. 

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Rîbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul  alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 100 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cîntece pentru copii. Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific ”Artist al Poporului” și cu ”Ordinul Republicii”. Compozitorul este autorul celebrului vals din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17001502

img17001502

img17001502

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!