ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul privind trecerea la sistemul electoral uninominal a fost înregistrat în Parlament

17:52 | 14.03.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Proiectul de lege ce vizează modificarea Codului electoral şi trecerea la sistemul de vot uninominal al deputaţilor a fost înregistrat astăzi în Parlament. Anunţul a fost făcut de către Preşedintele Legislativului, Andrian Candu, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit speakerului, proiectul urmează să fie transmis spre expertiză Comisiei de la Veneţia. „Înregistrarea nu înseamnă că proiectul va fi votat în scurt timp. Am înregistrat documentul pentru a fi trimis spre expertiză juridică Comisiei de la Veneţia. Tot astăzi vom iniţia procedurile pentru realizarea dezbaterilor publice. Acest proiect de lege nu va fi votat pînă nu vor fi organizate dezbateri ample şi nu vom avea avizul Comisiei de la Veneţia", a menţionat Andrian Candu.

Preşedintele Legislativului a specificat că proiectul prevede formarea a 101 de circumscripţii uninominale. „În fiecare circumscripţie va fi votat un deputat. Pentru diasporă se va organiza iniţial înregistrarea prealabilă pentru a afla cîţi alegători sînt şi în funcţie de rezultate vor fi formate circumscripţiile uninominale. Totodată, pentru regiunea transnistreană vor fi alocate circumscripţii în funcţie de numărul votanţilor din zonă, însă nu se vor organiza alegeri pînă cînd autorităţile nu vor asigura că scrutinul va fi desfăşurat în mod democratic şi corect", a specificat Candu.

Conform documentului, candidaţii vor trebui să colecteze cel puţin o mie de semnături şi să depună un set de documente, inclusiv cazierul de integritate. Cîştigătorul la alegeri va fi persoana care a adunat majoritatea numărului de voturi din circumscripţia respectivă. Este prevăzut şi un mecanism clar de validare a alegerilor. „Un deputat nu va putea fi revocat din funcţie în primul sau în ultimul an de mandat pentru a exclude abuzurile. Revocarea deputatului se va face prin referendum local, iar decizia va fi luată prin acumularea a cel puţin 50% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin decît numărul de voturi acumulat de candidat", a precizat speakerul.

Votul uninominal este un tip de scrutin menționat în legislația sistemelor electorale, practicat în SUA și Marea Britanie. Acest tip de scrutin reprezintă modul de alegere direct al unor candidați individuali, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de către partidele din viața politică a unui stat.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17002001

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!