ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe localităţi din UTA Gagauz-Yeri şi raionul Taraclia vor implementa iniţiativa UE LEADER de dezvoltare rurală

16:08 | 15.11.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. 44 de sate din UTA Gagauz-Yeri și raionul Taraclia au semnat astăzi opt Acorduri de parteneriat pentru sporirea dezvoltării incluzive și eficiente. În premieră pentru R. Moldova, aceste localităţi vor implementa inițiativa UE LEADER de dezvoltare rurală, care prevede mobilizarea autorităților locale și a cetățenilor pentru consolidarea economiei și îmbunătățirea accesului la serviciile publice, transmite MOLDPRES.

Inițiativa LEADER a început a fi implementată în regiune cu sprijinul Uniunii Europene, oferit prin programul “Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). "Abordarea LEADER poate aduce schimbări considerabile în viața de zi cu zi a oamenilor din zonele rurale, prin susţinerea inițiativelor inovatoare de dezvoltare a localităților”, a declarat Iva Stamenova, manager de proiecte în cadrul Delegației UE în R. Moldova, la ceremonia de semnare a Acordurilor.

Principalii actori ai tuturor inițiativelor locale LEADER sunt așa-numitele Grupuri de Acțiune Locală (GAL), formate “de jos în sus” de către partenerii locali. GAL-urile sunt responsabile de gestionarea dezvoltării locale și reprezintă autoritățile, agenții economici și societatea civilă. GAL-urile iau decizii cu privire la delimitarea teritorială a activităților lor, stabilesc parteneriate oficiale, pregătesc și convin asupra strategiilor  integrate de dezvoltare rurală, identifică și implementează acțiuni de dezvoltare locală.

Toate cele opt GAL-uri, create cu susținerea SARD, au beneficiat de consultanța experților internaționali și au efectuat vizite de studiu în câteva state europene. De asemenea, GAL-urile și-au elaborat propriile strategii de dezvoltare pentru o perioadă de 5 ani și au identificat acțiuni social-economice pentru soluționarea provocărilor locale prin accesarea fondurilor UE și ale altor parteneri de dezvoltare. Cele mai fezabile propuneri de proiect vor beneficia de susținerea UE prin intermediul programului SARD.

„Sunt convins că această inițiativă UE LEADER, promovată în cadrul Programului UE-PNUD SARD, va contribui mult la dezvoltarea economică a localităților rurale din autonomia găgăuză și raionul Taraclia, pentru că prioritățile și deciziile vor fi luate de către oameni la nivel local și vor răspunde necesităților. Împreună cu partenerii de dezvoltare, vom continua să susținem această inițiativă, care aduce deja rezultate bune”, a menționat Rastislav Vrbensky, director-adjunct PNUD pentru Europa și CSI.

Primul program LEADER a fost inițiat în statele membre ale UE, în 1991. Din 2013, abordarea LEADER, intitulată „Dezvoltarea locală condusă de comunități”, a fost extinsă în zonele urbane și rurale, precum și la nivel geografic, fiind implementată în țările aflate în perioada de pre-aderare la UE și în țările învecinate, cu asistența UE și a altor parteneri de dezvoltare.

Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de euro și implementat de PNUD, programul SARD intenționează să intensifice, în perioada 2016-2018, colaborarea dintre autoritățile centrale și cele locale, precum și dintre organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul îmbunătățirii capacităților administrațiilor publice locale și favorizării dezvoltării socio-economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17008958

img17008958

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!