ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pesta porcină africană a fost depistată la mistreţii din unele păduri din ţară

17:45 | 08.12.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Pesta porcină africană (PPA) a fost depistată şi în fauna sălbatică. Maladia a afectat mistreţii şi astăzi sunt înregistrate oficial câteva focare: ÎS „Întreprinderea pentru Silvicultură Orhei”, ocolul silvic Vatici, raionul Orhei, arendaș SRL „Natsilva”, Ocolul Silvic Zloți, raionul Cimișlia, ÎS Întreprinderea Silvo-Cinegetică "Manta-V", raionul Cahul, informează MOLDPRES cu referire la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În conformitate cu Hotărârea de Guvern cu privire la vânătoare în sezonul 2017-2018, mistreții recoltați la partidele de vânătoare au fost supuși cercetărilor de laborator pentru PPA, fiind prelevate şi testate 52 de probe. Acestea, recoltate de la mistreții vânați pe 12 noiembrie și supuse testărilor de laborator în cadrul Centrului Republican de Diagnostică Veterinară, s-au dovedit a fi pozitive la trei mistreți vânați în întreprinderile silvice nominalizate. 

Conform cerințelor internaționale, probele respective au fost transmise în Laboratorul de Referință pentru PPA din Madrid (Spania) pentru confirmare și pentru identificarea genomului viral, de unde au și fost primite rezultatele care confirmă prezența virusului PPA.

Contactat de MOLDPRES, Nicolae Munteanu, inginer-silvic şef la Agenţia „Moldsilva”, a informat că specialiştii entităţilor silvice din ţară, în special cele vizate de ANSA, au luat situaţia la control şi lucrează într-un regim special de evidenţă epidemiologică. „Mistreţii pot fi un mijloc de răspândire a bolii, dat fiind că animalele traversează distanţe mari, pătrunzând uşor din zonele afectate. La ora actuală este întocmit un plan de acţiuni, care urmează să fie coordonat cu ANSA şi executat pentru ca boala să nu se extindă, iar focarele existente să fie lichidate. Vom urmări cum derulează lucrurile şi vom încerca să redresăm situaţia, în caz contrar, regulamentele indică depopularea spaţiului forestier de mistreţi, ceea ce ar trebui de evitat”, a menţionat Nicolae Munteanu.

Ca urmare a situaţiei create, ANSA a elaborat un amplu program de măsuri care au drept scop contracararea bolii. Conform unui ordin emis de Agenţie, se prevede restricționarea temporară a mişcării (transportării) de porcine și a produselor și subproduselor provenite de la acestea din țările afectate de pestă porcină, precum și interzicerea comercializării porcinelor în piețele agricole și târgurile de animale din ţară.

Problema pestei porcine africane a revenit în atenţia autorităţilor R. Moldova, după ce în luna octombrie în satul Palanca, raionul Ştefan Vodă, au fost identificate trei gospodării cu porcine infectate. La 30 noiembrie, un nou focar de PPA a fost notificat într-o gospodărie individuală din satul Cărpineni, raionul Hânceşti.

Pesta porcină africană este o boală periculoasa, fără tratament sau vaccin în prezent, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul PPA se transmite prin contact direct între animale sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare ce provin de la animale infectate, insecte care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în materialele fecale ale animalelor infectate, până la 3-6 luni in produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată. Mortalitatea animalelor infectate este de 100%.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17009594

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!