ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorul R. Moldova la Moscova a fost chemat la Chişinău pentru o perioadă nedeterminată

16:01 | 18.12.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, a fost chemat la Chişinău pentru o perioadă nedeterminată. Anunţul a fost făcut astăzi de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, informează MOLDPRES.

“În legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri, MAEIE a decis chemarea la Chişinău pentru consultări a Ambasadorului Andrei Neguţă, pe o durată nedeterminată”, se arată într-un comunicat al MAEIE. 

Conform sursei citate, în cadrul discuţiilor urmează a fi examinate căile pentru depăşirea situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldoveneşti și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc.

Andrei Neguța a preluat funcţia de Ambasador al R. Moldova la Moscova în luna mai curent. Anterior, acesta a ocupat postul de președinte al Comisiei parlamentare pentru politică externă, iar după alegerea lui Igor Dodon în funcţia de Preşedinte al R. Moldova a preluat şi fotoliul de consilier pentru politică externă al președintelui ţării.

La sfârșitul lunii mai curent, cinci diplomați ruşi au fost declaraţi persona non grata în R. Moldova. Expulzarea diplomaţilor ruşi a survenit pe fundalul unor relaţii tensionate între Chişinău şi Moscova. La începutul lunii martie, președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip l-au convocat pe ambasadorul rus la Chișinău, pentru a-i prezenta o notă de protest, în legătură cu acțiunile abuzive din partea unor servicii speciale ruseşti la adresa demnitarilor moldoveni. 

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17009850

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!