ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și Ucraina au lansat controlul comun în punctul de trecere ”Palanca”

10:08 | 20.12.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Autoritățile vamale și de frontieră din Republica Moldova și Ucraina au lansat ieri controlul comun în punctul de trecere ”Palanca”. Postul este penultimul din cele şapte planificate în Acordul încheiat la data de 11 martie 1997 între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei, comunică MOLDPRES.

Prezent la evenimentul de inaugurare a controlului comun, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a menționat că cooperarea cu autorităţile similare din Ucraina au menirea să faciliteze fluxurile transfrontaliere de mărfuri și persoane. ”Republica Moldova și Ucraina devin tot mai aproape de valorile și standardele europene prin implementarea celor mai bune practici în domeniul managementului integrat al frontierei de stat. Iar lansarea controlului comun în punctul de trecere temporar ”Palanca” reprezintă o avansare semnificativă în calea de urmat pentru realizarea acestui deziderat”, a opinat Vrabie.

Conform sursei citate, în urma controlului comun, timpul de așteptare în vamă se va reduce cu circa 20%. Până la darea în exploatare a noului punct de trecere a frontierei ”Palanca”, preconizată pentru finele anului 2018, de control comun vor beneficia doar unitățile de transport a căror masă de încărcare nu depășește 3,5 tone, precum și microbuzele cu până la 22 de locuri.  

Instituirea controlului comun în punctul de trecere ”Palanca” are la bază Acordul încheiat la data de 11 martie 1997 între Guvernele Republicii Moldova și Ucrainei cu privire la organizarea controlului în comun în șapte puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene: ”Criva-Mamalîga”, ”Medveja-Zelionaia”, ”Larga-Kelmențî”, ”Briceni-Rossoșanî”, ”Cuciurgan-Pervomaisc”, ”Palanca-Maiaki-Udobnoe” și ”Giurgiulești-Reni”.

Extinderea și modernizarea punctului de trecere ”Palanca” este realizată în cadrul proiectului ”Construcția punctului de trecere Palanca pentru organizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în RM. Bugetul proiectului se cifrează la 5,56 milioane de euro.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17009885

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!