ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile monitorizează situaţia epidemiologică privind infecţiile cu rujeolă

10:41 | 23.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 23 ian. /MOLDPRES/. Conducerea Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP) monitorizează situaţia epidemiologică privind infecţiile cu rujeolă şi se arată îngrijorată de epidemia înregistrată în Ucraina şi România, comunică MOLDPRES.

Solicitat de Agenţie, directorul adjunct al CNSP în prevenirea și controlul bolilor transmisibile, Nicolae Furtună, a specificat că situaţia din ţară, dar şi din statele vecine privind această infecţie, este monitorizată zilnic de epidemiologi.

„Situaţia devine şi mai îngrijorătoare datorită faptului că focarele de infecţii cu rujeolă se înregistrează în localităţile de la graniţa cu Republica Moldova. La Odesa, unde circulă zilnic sute de moldoveni, de la începutul anului, de rujeolă au murit două persoane. Şi în România numărul cazurilor este foarte mare. Din fericire, pe teritoriul ţării noastre până la momentul de față nu a fost înregistrat niciun caz de rujeolă şi, datorită ratei înalte de vaccinare, este foarte puțin probabil ca să izbucnească o epidemie”, a spus Furtună.

El a specificat că unica formă de protecţie împotriva acestei infecţii este vaccinarea şi a venit cu un apel către toţi părinţii, care se declară împotriva vaccinării, să îşi modifice decizia şi să imunizeze micuţii. „Aceste infecţii imunodirijabile pot fi prevenite doar prin vaccinare, iar Moldova are stocuri suficiente de vaccin, rata de imunizare fiind de peste 95 la sută. În cazul unei eventuale epidemii, cei mai afectaţi ar fi copiii care nu au fost vaccinaţi”, a opinat epidemiologul.

Conform sursei citate, pentru a dispune de imunitate, copiii trebuie vaccinaţi cu trei doze de vaccin, prima dată la vârsta de 12 luni, după care la şase şi 15 ani.

În Ucraina, de la începutul anului, au fost înregistrate 1.285 de cazuri de rujeolă, dintre care 856 la copii, opt dintre bolnavi au decedat. Cele mai multe cazuri au fost raportate în regiunile Ivano-Frankivsk, Cernăuţi, Transcarpatia şi Odessa. În România, în ultimele luni au fost confirmate 10423 cazuri de rujeolă, din care 38 soldate cu decese. Cele mai recente cazuri de rujeolă înregistrate în Moldova au fost în 2011 şi 2012, la copii veniți din alte țări.

Rujeola prezintă severitate din cauza complicaţiilor pe care le poate dezvolta: virusul rujeolei poate cauza complicaţii precum bronşita, pneumonia, encefalita. Incidenţa maximă a bolii se atestă în lunile de iarnă.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18000485

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!