ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile din R. Moldova şi România ar putea crea un batalion mixt pentru situații de urgență

12:36 | 05.02.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 5 feb. /MOLDPRES/. Republica Moldova şi România ar putea crea un batalion mixt pentru situații de urgență. Afirmaţia a fost făcută astăzi de către ministrul Apărării Naționale al României, Mihai Fifor, în cadrul unei conferinţe susţinute la Chişinău în comun cu ministrul moldovean al Apărării, Eugen Sturza, comunică MOLDPRES.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au trecut în revistă subiecte ce ţin de cooperarea militară bilaterală, dar şi cooperarea în cadrul organizaţiilor militare internaţionale.

„Au fost puse în discuţie modalități de sprijin prin care România ar putea să ne ajute la consolidarea capacităților Armatei Naționale. De asemenea, am abordat subiecte ce ţin de cooperarea în domeniul învățământului militar şi participarea militarilor moldoveni la operațiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor, în comun sau cu sprijinul României. Această intenție necesită o pregătire minuțioasă”, a opinat Sturza.

El a specificat că, pe lângă sprijinul oferit Armatei Naționale, Guvernul României a desfășurat mai multe proiecte benefice cetățenilor, inclusiv proiectul NATO de distrugere a pesticidelor. „România a contribuit cu 850 mii de euro pentru reambalarea și distrugerea pesticidelor. Cooperarea dintre armatele României și Republicii Moldova este importantă pentru securitatea țării noastre și trebuie să rămână la fel”, a adăugat Sturza.

Oficialul român a afirmat că relaţiile în domeniul militar dintre R. Moldova şi România sunt excelente, iar Guvernul de la Bucureşti rămâne un susţinător aprig al autorităţilor de la Chişinău. „R. Moldova este un partener strategic pentru noi, nu doar un stat strategic. Vă asigur de întreaga noastră susținere”, a spus ministrul Apărării Naționale al României, Mihai Fifor.

El a precizat că se examinează şi perspectiva creării unui batalion mixt pentru situații de urgență, cu atât mai mult că România are deja experiență în acest sens cu Batalionul mixt româno-ungar de menţinere a păcii şi Batalionul multinaţional de geniu „TISA”. „I-am propus omologului meu un model de cooperare pe care noi îl avem pentru batalionul TISA, dar rămâne să analizăm exact care va fi destinaţia acestui batalion”, a conchis Fifor.

Ministrul Apărării Naţionale al României, Mihai Fifor, efectuează astăzi o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia ministrului Apărării, Eugen Sturza.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18000872

img18000872

img18000872

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!