ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academicianul Vladimir Hotineanu a lansat o carte despre deportări

18:38 | 21.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Un volum intitulat „Cu dor de Basarabia: (Cronica unei familii de basarabeni)”, semnată de academicianul Vladimir Hotineanu, a fost lansată astăzi la Biblioteca Naţională, informează MOLDPRES.

Potrivit autorului, cartea este dedicată bunicilor Petru şi Agafia, părinţilor Maria şi Feodor, sorei Tamara, precum şi tuturor deportaţilor Basarabiei, pentru că „durerea nu poate fi uitată”.

Prezentă la eveniment, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a menţionat că academicianul Vladimir Hotineanu, care în calitate de chirurg a salvat mai multe vieţi, omul-enciclopedie, un copil născut în exil, a scris o carte-document, în care a expus durerea acestui neam afectat de ciuma roşie.

În context, academicianul Nicolae Dabija a afirmat că volumul lui Vladimir Hotineanu construiește o punte de lacrimi între generația actuală și generațiile bunicilor și părinților noștri şi este ca un monument în memoria celor deportaţi, subliniind că avem nevoie în şcolile noastre de un manual al ocupaţiei, al deportărilor, aşa cum e în Lituania. „Este o temă care trebuie să ne preocupe pe noi. În măsura în care o să ţinem minte dramele poporului nostru, ele nu o să se mai repete”, a accentuat Nicolae Dabija.

Academicianul Mihai Cimpoi a remarcat că volumul „Cu dor de Basarabia” este o carte-document foarte importantă, care completează un gol. „Nicolae Dabija a scris un roman foarte bun despre deportări. Aici, însă e ceva real. E vorba de acţiuni subumane. Pentru că nu încape în limitele raţiunii torturile la care au fost supuşi cei deportaţi. Când am început să citesc cartea lui Vladimir Hotineanu, parcă priveam un film de groază. Acest fenomen al deportărilor a fost unul al deznaţionalizării”, a precizat academicianul Mihai Cimpoi.

Vladimir Hotineanu s-a născut la 1 octombrie 1950, în orașul Kzîl Orda, Republica Kazahstan. A absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chișinău. A făcut studii de doctorat în medicină la Institutul de Cercetări în chirurgie „V. Vișnevschi”, Moscova. Din 1990 este profesor universitar, șef de Catedră chirurgie, mai apoi prorector la Institutul de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu” din Chișinău. A fost viceministru, ministru al Sănătăţii. În prezent este președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18001407

img18001407

img18001407

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!