ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată biobibliografia „Speranţa şi destinul unui cronicar. Nicolae Roibu – prozator şi publicist”

15:17 | 28.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Biobibliografia „Speranţa şi destinul unui cronicar. Nicolae Roibu – prozator şi publicist” a fost lansată astăzi la Biblioteca Naţională a R. Moldova, comunică MOLDPRES.

În bibliografie sunt incluse toate publicațiile protagonistului în revistele „Moldova”, „Femeia Moldovei”, „Limba Română”, „Viața Basarabiei: serie nouă”, în ziarele „Tinerimea Moldovei”, „Literatura și arta”, "Timpul", „Moldova Suverană”, la Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES etc. Biobibliografia conține 5291 de descrieri bibliografice, 441 de reportaje arhivate, 43 de titluri de emisiuni literare incluse în „Fonoteca de Aur a Radioului Național”.

Lucrarea este destinată diverselor categorii de beneficiari: oameni de creație, cercetători științifici, lucrători în domeniul culturii, scriitori, bibliotecari, studenți, tuturor celor interesați de creația și activitatea lui Nicolae Roibu, caracterizat de mulţi colegi drept „omul pentru care promovarea culturii este o prioritate”.

„Dacă vreți să înțelegeți cine este Roibu, imaginați-vă publicistica noastră fără el și o să observați ce gaură mare o să rămână în lipsa lui”, a apreciat scriitorul Andrei Strâmbeanu.

„Este vorba despre o totalizare a activităţii în domeniul ziaristicii, culturii şi literaturii. Aici a fost înregistrat tot ce am scris, timp de patru decenii, în ziare şi reviste, la radio etc. Este ceea ce mă caracterizează pentru că cultura este pentru mine un mod de a exista şi a mă manifesta. Cu asta trăiesc”, a relevat, solicitat de MOLDPRES, Nicolae Roibu.

Nicolae Roibu este autorul mai multor cărţi, supranumit de critici literari „cronicar al vieţii culturale, cu sensibilitate şi receptivitate de seismograf”, „ultimul cronicar al secolului trecut şi cel dintâi al mileniului trei”. Membru al Uniunii Jurnaliştilor din R. Moldova, al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, precum şi din România.

Este deţinătorul mai multor premii şi diplome de merit, decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”. În calitate de reporter MOLDPRES, de către Ministerul Culturii a fost desemnat laureat al Premiului „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării culturii în mass-media. Scriind despre cultură, Nicolae Roibu a întocmit un Calendar Cultural al ţării, unde înregistrează toate evenimentele marcante din domeniu, inclusiv zilele de naştere ale personalităţilor  notorii.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18001614

img18001614

img18001614

img18001614

img18001614

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!