ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Garanția financiară pentru fiecare carnet TIR va fi majorată de la 60 000 la 100 000 de euro

15:26 | 28.02.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Cuantumul garantat pentru mărfurile care fac obiectul operațiunii TIR va fi majorat, până la 100 000 euro pentru fiecare Carnet TIR, potrivit modificărilor operate astăzi de Guvern la Regulamentul cu privire la modul de aplicare a Convenţiei vamale relativ la transportul internaţional de mărfuri sub acoperirea carnetului TIR. În prezent garanția este de 60 000 de euro, informează MOLDPRES.

Ministerul Finanțelor precizează că ”odată cu creşterea preţurilor pe plan internaţional la mărfurile de consum, sistemul vamal al Republicii Moldova continuă modernizarea şi ajustarea tuturor procedurilor vamale, inclusiv şi ale regimului vamal de tranzit”. Recent, la iniţiativa Uniunii Internaţionale a Transporturilor Rutiere) „a fost lansată ţărilor membre la Convenţia TIR, solicitarea de majorare a garanţiei financiare pentru fiecare carnet TIR de la 60 000 euro actualmente până la 100 000 euro”.

Majorarea garanției va asigura fluidizarea traficului mărfurilor în tranzitul internaţional, prin lipsa barierelor în activitatea agenţilor economici ce practică acest gen de activitate, consideră autorii proiectului. În prezent sunt cazuri când operatorii de transport antrenați în traficul de mărfuri, solicită organelor vamale la intrarea în țară, plasarea mărfurilor în regim de tranzit internațional a căror valoare este mai mare. Astfel, în aceste cazuri, garantarea achitării taxelor de import sau de export exigibile nu poate fi asigurată.

Ca urmare, organul vamal solicită plasarea mărfurilor în procedură de tranzit națională T1 aplicată pe teritoriul Republicii Moldova. Perfectarea declaraţiei vamale de tranzit T1 generează costuri suplimentare (obligaţia agentului economic de a încheia un contract de prestare servicii cu un broker vamal, care va garanta financiar tranzitul şi va percepe o taxă pentru serviciile acordate).

Mărirea garanţiei financiare pentru fiecare carnet TIR utilizat pe teritoriul Republica Moldova va simplifica procedurile de tranzit al mărfurilor, va genera garantarea achitării taxelor de import sau de export până la valoarea garanţiei de 100 000 pentru cazurile când organele vamale moldovenești vor proba încălcarea legislaţiei vamale în cadrul operaţiunii de tranzit sub acoperirea carnetului TIR pe teritoriul Republicii Moldova şi vor înainta pretenţiile respective către Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din Moldova, care este asociația garantă.

La 26 noiembrie 1993 Republica Moldova a aderat la Convenţia vamală relativ la transportul internaţional de mărfuri sub acoperirea carnetului TIR. Potrivit Regulamentului mărfurile transportate cu respectarea procedurii TIR se scutesc de plata sau depozitarea taxelor de intrare sau ieşire la birourile vamale intermediare. La aceste birouri vamale nu se percep taxe pentru perfectarea vamală a carnetelor TIR, iar controlul vamal poate fi efectuat doar în cazuri excepţionale.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!