ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vinurile moldovenești sunt tot mai solicitate, valoarea exporturilor a crescut în anul 2017 cu 16 la sută

15:15 | 01.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Sectorul vitivinicol din Republica Moldova se află pe un trend ascendent. Volumul exporturilor de vinuri moldovenești a crescut în anul 2017 cu 5,5 la sută, până la 14 milioane de decalitri, iar veniturile din livrările pe piețele externe s-au majorat cu 16 la sută, arată date ale Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), informează MOLDPRES.

Participanții la Conferința Națională a Filierei Vitivinicole, desfășurate în premieră la Chișinău de către ONVV, au apreciat anul trecut drept unul de succes pentru vinificatorii moldoveni. În 2017, sectorul vitivinicol din Moldova a atins cel mai mare volum de producere din ultimii patru ani, respectiv 18 milioane decalitri, iar valoarea exporturilor a ajuns la peste 128 milioane de dolari SUA. Companiile vinicole autohtone și-au îmbunătățit recoltele de struguri și au câștigat teren pe plan extern. Vinul Moldovei este mai apreciat și mai cotat pe piețele externe, iar costul per litru este net mai mare față de indicatorii din 2016 și 2015.

„Vinul Moldovei devine un produs tot mai cunoscut pe piețele internaționale și tot mai solicitat de consumatorii externi. Volumul de exporturi a înregistrat o tendință ascendentă, însă marea performanță este că am reușit să creștem valoarea vinului exportat peste hotarele țării. Costul actual per sticlă este net superior față de indicatorii din 2016, adică mai mare cu 8,2 la sută. Acest fapt înseamnă că piețele externe sunt pregătite să plătească mai mult pentru un produs de calitate înaltă, așa cum este Vinul Moldovei”, a menționat Gheorghe Arpentin, director al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

Statisticile relevă că, în anul trecut, producătorii din Republica Moldova au continuat să-și diversifice piețele de desfacere, în favoarea celor din Europa și Asia, ultimele reprezentând acum aproape 60 la sută din volumul exporturilor de vin îmbuteliat, care a atins cifra de 54 208 396 sticle. Aproape jumătate din vinurile îmbuteliate, 46 la sută, au ajuns pe piețele din Uniunea Europeană, peste livrările pe piața CSI, considerată în trecut tradițională, care au deținut o cotă de 32 la sută.

În topul celor mai mari cumpărători de vinuri îmbuteliate din Republica Moldova sunt Polonia (14 la sută din total exporturi), China (12%), România (12%), Federația Rusă (12%), Cehia (11%), Ucraina (7%), Kazahstan (7%), Belarus (5%), Canada (4%), Slovacia (3%).

Instituirea unui parteneriat public-privat în gestionarea industriei vitivinicole și implementarea de politici de marketing integrate și centrate pe piețele-țintă au jucat un rol primordial în promovarea și creșterea Republicii Moldova ca producător de vinuri de calitate, constată partenerii strategici din domeniu. În ultimii trei ani, suprafața podgoriilor cu Indicație Geografică Protejată a crescut cu 37 la sută. Actualmente, 64 de producători din aceste regiuni au un potențial de producere de peste două milioane de sticle.

„Moldova este în topul țărilor europene după numărul de medalii la concursurile internaționale vinicole – peste 380 medalii de aur, argint și bronz, care atestă calitatea înaltă a Vinului Moldovei. Anul trecut, Uniunea Europeană a devenit prima piață-țintă pentru vinul îmbuteliat, cu o creștere a exporturilor totale de vin de peste 15 procente. Mai mult decât atât, vinurile moldovenești sunt exportate în peste 63 țări din toată lumea”, a declarat șefa misiunii USAID Moldova, Karen R. Hillard.

Suprafața totală a viței de vie în Republica Moldova este de aproximativ 78 000 de hectare.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18001680

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!