ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova sărbătoreşte oficial Ziua Internaţională a Femeii

09:56 | 08.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 8 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova împreună cu mai multe state din lume sărbătoreşte astăzi oficial Ziua Internaţională a Femeii. Cu acest prilej, conform unei hotărâri de Guvern, salariaţii din ţară vor avea o minivacanţă până la 11 martie, transmite MOLDPRES.

Ziua Internațională a Femeii (denumită generic Ziua Femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a marca atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și a scoate în evidență discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.  

Ziua Femeilor a fost marcată pentru prima dată la 28 februarie 1909 la New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor,  care avusese loc în 1908.  Atunci, 15 mii de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot.  În 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de mii de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită  peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.

“Sărbătoarea de 8 Martie ne oferă prilejul de a vă transmite cele mai alese gânduri de admirație și recunoștință. Vă mulțumesc pentru devotamentul și puterea de care dați dovadă, pentru bunătatea și dăruirea sufletească în tot ceea ce faceți. Vă doresc să vă bucurați de minunata sărbătoare dedicată dumneavoastră. Astăzi și în fiecare zi, să îi aveți pe cei dragi alături, succesul să vă însoțească, să fiți sănătoase și împlinite!”, se indică într-un mesaj de felicitare, semnat de Prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip

În data de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită  în 60 de state, în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă. De 8 martie, de regulă, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18001888

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!