ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” ar putea avea loc în luna mai la Roma

12:38 | 27.03.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” ar putea avea loc în luna mai la Roma, Italia. Anunțul a fost făcut astăzi, la Chișinău, de către Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, în urma unei întrevederi cu viceprim-ministrul pentru reintegrare și reprezentantul politic din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, transmite MOLDPRES.

Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” s-a desfășurat la Viena, în perioada 27-28 noiembrie anul trecut.

În cadrul unei conferințe de presă, cei doi oficiali au declarat că au discutat despre următoarele priorități, agenda de lucru, situația din zona de securitate și respectarea drepturilor omului.

„Am avut o discuție consistentă despre școlile cu predare în grafie latină, apostilarea diplomelor, terenurile agricultorilor aflate în stânga Nistrului, cauzele penale pe numele oficialilor și includerea în traficul internațional a automobilelor din regiune. În prezent, Chișinăul implementează o serie din decizii. Avem soluții pentru a avansa în cadrul dialogului, dar este nevoie și de contribuția punctuală a actorilor implicați în procesul de negocieri. Suntem deschiși să găsim soluții consistente pentru binele cetățenilor”, a spus Lesnic.

„În prezent, este necesar să trecem la o altă etapă în libertatea de circulație a copiilor și nu numai. Dacă ne referim la zona din apropierea localității Gura Bâcului, nu ne dorim ca, fără acordul Comisiei unificate de control, acolo să fie creată o premisă pentru un terminal vamal internațional sau pentru o parcare. Avem progrese la apostilarea diplomelor, primul document a fost eliberat de Ministerul Justiției la 20 martie și nu există careva impedimente. Un alt subiect este problema privind returnarea pământurilor, în acest sens peste 87% din agricultori au depus actele necesare, iar Tiraspolul urmează să ne răspundă referitor la acest subiect”, a afirmat viceprim-ministrul pentru reintegrare.

La rândul său, Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE, Franco Frattini, a specificat că o soluție în reglementarea conflictului transnistrean ar fi un statut special pentru regiunea transnistreană cu păstrarea integrității teritoriale a Republicii Moldova.

„Am discutat și despre implementarea celor opt priorități din Pachetul Berlin+, care reprezintă lista acțiunilor programate pentru acest an. Cred că putem să avansăm destul de repede în diferendul transnistrean și să livrăm rezultate pozitive și sper că cele opt priorități vor fi realizate cu succes până în luna mai, când ar putea avea loc o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”. Am dori ca reuniunea să se desfășoare până la vacanța de vară. În realizarea tuturor subiectelor este necesară încrederea reciprocă, iar rezultatele trebuie să vină din partea conducerii celor două părți. Pentru hotărârea diferendului este necesar de soluționat subiectul privind scoaterea munițiilor și a trupelor străine din teritoriu și cred că putem avansa în acest sens”, a menționat oficialul.

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, efectuează o vizită oficială la Chișinău și Tiraspol în perioada 26-28 martie. În capitală, Reprezentantul Special va avea întrevederi cu șeful statului, Igor Dodon, prim-ministrul Pavel Filip, precum și cu coordonatorul executiv al consiliului coaliției majoritare, Vlad Plahotniuc.

La Tiraspol, oficialul se va întâlni cu așa-numitul lider din stânga Nistrului Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic din partea regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18002452

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!