ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A intrat în vigoare hotărârea ce prevede că veteranii vor primi legitimații de tip nou

11:00 | 01.04.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. Hotărârea ce prevede că veteranii din Republica Moldova vor primi legitimații de tip nou a intrat astăzi în vigoare. Potrivit documentului, legitimațiile de model vechi vor fi schimbate în perioada 1 aprilie 2018-31 decembrie 2020, relatează MOLDPRES.

Conform hotărârii, în perioada de schimbare vor fi valabile atât legitimațiile de veteran de război de model nou, cât și cele de model vechi, iar începând cu 1 ianuarie 2021 vor fi valabile doar legitimațiile de veteran de război de model nou.

Confecţionarea legitimaţiilor de model nou va fi asigurată de Agenția Servicii Publice. În anul curent vor fi eliberate 15 mii de legitimații noi, în 2019 - alte 15 mii și în 2020 - încă 10 mii de legitimații.

Scopul inițiativei constă în reevaluarea numărului de cetăţeni ai Republicii Moldova - participanţi la diferite războaie/conflicte armate și atribuirea/reconfirmarea statutului de veteran de război.

Hotărârea prevede principiile generale cu privire la tipul şi modelul legitimaţiei de veteran de război, categoriile de persoane cărora le poate fi atribuit statutul de veteran de război, activitatea Comisiei interdepartamentale pentru asigurarea schimbării şi eliberării legitimaţiei de veteran de război, modul de confecţionare, eliberare, înmânare, retragere, evidenţă şi păstrare a legitimaţiei de veteran de război.

De asemenea, un element nou, inclus în hotărâre, îl constituie stabilirea obligaţiilor pentru titularul legitimaţiei de veteran de război în vederea asigurării integrităţii şi păstrării legitimaţiei, utilizării acesteia doar în scopuri legale.

Potrivit Agenţiei Servicii Publice, costul confecţionării unei legitimaţii de veteran de război constituie aproximativ 35 de lei, iar costul total al implementării proiectului este evaluat la 1,4 mln lei.

Conform datelor Ministerului Apărării, în prezent la evidenţă se află circa 40 mii de participanţi la conflicte armate şi acţiuni militare, care beneficiază de statutul de veteran de război.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18002632

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!