ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Iurie Grecov a fost omagiat la 80 de ani de la naștere

18:08 | 17.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 apr. /MOLDPRES/. Uniunea Scriitorilor din Moldova, în colaborare cu Muzeul Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”, a organizat astăzi o seară de omagiere a scriitorului de limbă rusă Iurie Grecov, care pe 16 aprilie ar fi împlinit 80 de ani, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat scriitori, ziariști, editori, muzeografi, precum și soția regretatului scriitor, Nina Grecov.

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că Iurie Grecov a fost un scriitor cu deschideri enciclopedice, un spirit viu, penetrant, care era interesat de culturile mai multor popoare. ”Iurie Grecov reprezintă imaginea unui spirit intercultural. Fiind scriitor de limbă rusă, ne-a cunoscut limba română și istoria românilor. A editat și o carte intitulată ”Eminescu în oglinda filateliei” în română și rusă. A participat activ la mișcarea de renaștere și eliberare națională. Din 1988 și până la sfârșitul vieții a fost redactor-șef al revistei ”Codrî” (”Moldova Literaturnaia”), cunoscută în întreg spațiul ex-sovietic”, a subliniat Arcadie Suceveanu.

La rândul său, directorul Muzeului Național de Literatură ”M. Kogălniceanu”, Vasile Malanețchi, a afirmat că Iurie Grecov rămâne a fi un model de basarabean tipic multicultural, deschis spre mai multe orizonturi literare, iar scriitorul Dumitru Dan Maxim l-a caracterizat drept un intelectual deosebit, care și-a posedat valențele și și-a împlinit vocația în toate domeniile pe care le-a explorat.

Iurie Grecov s-a născut la 16 aprilie 1938 în orașul Cahul. Prima carte (pentru copii) semnată de el - ”Golubîie iscrî”- a apărut în 1996, fiind urmată de alte volume de poezie și proză. În ultimii ani, a lucrat la o enciclopedie în zece volume. A tradus proză din limbile română, ucraineană și bulgară. A fost distins cu Medalia ”Mihai Eminescu” (1996), Ordinul ”Gloria Muncii” (1998) și ”Ordinul Republicii”. Iurie Grecov s-a stins din viață la 19 august 2010.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18003085

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!