ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Ungheni a fost organizată o campanie de selectare a deşeurilor electrice

17:27 | 16.05.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. „Deşeuri electrice colectate - vieţi  omeneşti protejate!” este genericul unei campanii, derulată pe parcursul primăverii curente de Primăria municipiului Ungheni, transmite MOLDPRES.

Scopul campaniei constă în informarea și sensibilizarea cetățenilor municipiului Ungheni  cu privire  la importanța colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.  “Programul acţiunii include întâlniri cu reprezentanții grădinițelor, liceelor și colegiilor din localitate. Împreună cu reprezentanții primăriei, grupuri de tineri voluntari  discută cu elevii despre importanța colectării selective a deșeurilor electrice. Tinerii explică într-un limbaj accesibil semenilor lor care sunt deșeurile electrice, de ce nu e bine să păstrăm aceste deșeuri în locuințe, ce pericol prezintă deșeurile electrice pentru mediu și sănătatea oamenilor, cum putem foarte ușor să ne debarasăm de aceste deșeuri”, a explicat Alexandru Ambros, primarul de Ungheni, la solicitarea Agenţiei.

Potrivit edilului unghenean, informarea și educarea tinerei generații constituie un pilon indispensabil în asigurarea comportamentului civic responsabil. “Este important ca elevii din școli, licee, colegii și copiii din grădinițe să înțeleagă mesajul acestei campanii și să-l transmită prietenilor, părinților, bunicilor. De asemenea, copiii sunt încadrați și într-un exercițiu practic. Este vorba despre un concurs de colectare a deșeurilor electrice la care sunt încurajați să participe discipolii  instituțiilor de învățământ din Ungheni. Instituțiile care vor colecta cea mai mare cantitate de deșeuri electrice și electronice vor fi premiate”, a relevat Alexandru Ambros.

Procesul de colectare și transportare a deșeurilor electrice este asigurat de întreprinderea municipală specializată „AVE-Ungheni”, care a aprobat un grafic în acest sens, ce a fost adus la cunoştinţa localnicilor. Punctul de colectare este echipat cu containere pentru stocarea deșeurilor electrice și electronice de dimensiuni mici, precum  și  pentru depozitarea deșeurilor de proporţii.

“Acestea vor fi livrate către reciclatorii specializați din străinătate, deoarece în țara noastră nu sunt companii, uzine de reciclare a deșeurilor electrice. De fapt, la etapa actuală colectarea și depozitarea deșeurilor electrice și electronice reprezintă o provocare pentru majoritatea localităților din R. Moldova. În anul 2017 municipiul Ungheni a făcut primii pași în colectarea acestor tipuri de deșeuri, fiind prima localitate din ţară care a implementat un proiect pilot de colectare selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Este o experiență unică ce ne va permite accesarea de noi fonduri  pentru proiecte ce ţin de protecția mediului înconjurător”, a menţionat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, citat de MOLDPRES.

Echipamentele electrice sau electronice care nu mai pot fi utilizate sunt considerate deşeuri. Acestea sunt de câteva tipuri: echipamente electrice de dimensiuni mari (frigidere, mașini de spălat, monitoare, televizoare etc.), echipamente electrice de dimensiuni mici (becuri, acumulatoare, baterii uzate, telefoane, fierbătoare electrice etc.), unelte electrice şi electronice, jucării, echipamente sportive ş.a. Aceste deșeuri au în compoziție substanțe deosebit de periculoase precum mercur, plumb, crom, brom, substanțe halogene. Aruncate la întâmplare, acestea ajung în apă, sol, aer, având consecințe grave asupra sănătății oamenilor.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18004020

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!