ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată campania de promovare a bibliotecilor publice „E biblioteca mea!”

16:28 | 14.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Programul Novateca în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a lansat astăzi campania de sensibilizare cu privire la bibliotecile publice din țară „E biblioteca mea!”, informează MOLDPRES.

În cadrul manifestării, directorul Programului Novateca, Evan Tracz, a menționat că scopul campaniei constă în promovarea inovațiilor și schimbărilor care au avut loc în bibliotecile publice din Republica Moldova pe parcursul ultimilor șase ani, precum și promovarea noii Legi cu privire la biblioteci, care vine să asigure dezvoltarea durabilă și modernă a bibliotecilor publice, astfel încât acestea să fie mai aproape de membrii comunității.

Potrivit lui Evan Tracz, pe parcursul ultimilor ani, 1.070 de biblioteci publice au aderat la rețeaua Novateca, fiind înzestrate cu echipament modern (peste 4.000 de calculatoare și tablete, 19 seturi de robotică și trei ateliere de producție la scară mică FabLab). Totodată, peste 1.500 de bibliotecari au fost instruiți la cele 38 de Centre Naționale și Regionale de Formare Profesională, beneficiind de cursuri de educație formală, non-formală și informală.

Prezent la eveniment, ministrul Monica Babuc a subliniat că datorită Programului Novateca, bibliotecile din Republica Moldova s-au transformat în adevărate centre comunitare, iar bibliotecarii au devenit actori comunitari. „Vorbim despre o veritabilă revoluție în activitatea bibliotecilor din Republica Moldova, care au devenit centre culturale, educaționale și chiar sociale, prin serviciile prestate populației”, a declarat oficialul.

La rândul său, directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Claudia Balaban, a afirmat că această campanie de sensibilizare a fost lansată în baza instituției pe care o conduce. ”Cu ajutorul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, am reconstruit biblioteca noastră și am transformat-o în una modernă. Astăzi, biblioteca are peste 80 de parteneri: grădinițe, școli, licee, ministere etc. Partenerul nostru este și Centrul Anticorupție, cu ajutorul căruia educăm tineri ambasadori anticorupție. Totodată, aduc sincere mulțumiri Programului Novateca pentru faptul că a inclus 60 de biblioteci pentru copii în acest proiect, care ne oferă noi servicii moderne, precum ar fi: ”Copiii creează povești digitale”, „Clubul de robotică” ș.a., a mai spus Claudia Balaban.

În cadrul unui panel de discuții, participanții la eveniment s-au familiarizat cu impactul bibliotecilor publice moderne și aplicarea prevederilor noii Legi cu privire la biblioteci, după care a urmat un tur al bibliotecii, unde au fost prezentate toate serviciile moderne pe care aceasta le oferă: cursuri de coding, lecții de semne pentru copii hipoacuzici, ore de engleză, club de robotică, utilizarea aplicațiilor pe tabletă și demonstrații marca FabLab.

Programul Novateca activează în țara noastră începând cu anul 2012 și este implementat de IREX Moldova, cu susținerea Fundației Bill și Melinda Gates, în cooperare cu Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18005065

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!