ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul Germaniei a susţinut un program de asigurare cu apă în raionul Râşcani

14:41 | 20.06.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani este un program de anvergură, implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) cu susţinerea Guvernului Germaniei. Proiectul, lansat în 2010 cu un buget de peste 19,5 milioane de lei, a fost finalizat în anul 2016, informează MOLDPRES.

Primarul comunei Costeşti, raionul Râşcani, Nelu Glasu, a informat că beneficiarii proiectului sunt 4000 de locuitori din Costeşti şi peste 24 mii de locuitori din 28 de localităţi ale clusterului Prut. În cadrul proiectului, în satul Duruitoarea Veche a fost construit un apeduct, un colector central de canalizare, au fost extinse reţelele de canalizare din Costeşti, fiind reconstruită şi staţia de epurare. De asemenea, a fost reabilitat sediul întreprinderii “Apă-Canal Costeşti” şi au fost achiziţionate şase unităţi de transport şi echipament pentru operatorii de servicii de alimentare cu apă şi canalizare.

Partenerii proiectului sunt ADR Nord, Consiliul raional şi Primăria Râşcani, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Mare parte din finanţarea proiectului a fost asigurată de Guvernul Germaniei prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). În plus, GIZ a procurat echipament, a elaborat documente strategice, a efectuat studiu de fezabilitate, a instruit angajaţii de la “Apă Canal Costeşti” etc.

„Acest proiect a fost o mare provocare pentru Primăria Costeşti, dar am avut toată motivaţia să-l ducem la bun sfârşit. Cel puțin pentru faptul că oamenii noştri au acces la apă de calitate şi sanitaţie”, a menţionat Nelu Glasu.

“Proiectul de la Costeşti a necesitat un mare volum de muncă în teritoriu. Localnicii aveau nevoie de apă şi orice act de conştiinciozitate civică era de nepreţuit. Avem o natură foarte frumoasă, iar după ce a fost construit apeduct şi reţea de canalizare, satul va avea noi oportunități. Mai multe case vechi sunt cumpărate şi transformate în reşedinţe de vacanţă. Unde este apă, servicii comunitare şi comodităţi, există şi planuri de viitor, investiţii şi dezvoltare”, a explicat Livia Buinovschi, manager de proiect voluntar, la solicitarea MOLDPRES.

În prezent, Livia Buinovschi îşi aplică experienţa în cadrul altui proiect din raionul Râşcani, care urmează să fie realizat până în 2020, de asemenea, cu susţinerea Guvernului Germaniei. „Suntem ambiţionaţi să-l ducem la capăt, mai ales când avem rezultate pe potrivă”, a afirmat voluntarul de la Costeşti.

„Noile posibilităţi care apar în sat datorită proiectelor susţinute de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord şi partenerii externi fac ca oamenii să se întoarcă şi să dezvolte afaceri acasă, mai ales că avem condiţii”, a subliniat primarul satului Costeşti, Nelu Glasu, care a găzduit ieri un grup de jurnalişti interesaţi de proiectele regionale din nordul ţării. 

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18005230

img18005230

img18005230

img18005230

img18005230

img18005230

img18005230

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!