ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În ţară a început campania de recoltare a cerealelor de grupa I

11:47 | 03.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 3 iul. /MOLDPRES/. În majoritatea localităţilor din Republica Moldova a început campania de recoltare a culturilor cerealiere de grupa I. Din cauza precipitaţiilor, în 11 raioane secerişul va începe pe parcursul săptămânii curente, transmite MOLDPRES cu referire la surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).

Solicitat de Agenţie, Marin Grama, consultant superior în Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală a MADRM, a menționat că de la începutul campaniei s-a recoltat roada de pe 9,2 mii de ha de grâu din totalul de 300 mii de ha semănate, productivitatea medie fiind de 2,95 tone/ha. În acelaşi timp, au fost prelucrate și 13,5 mii ha de orz din suprafața totală de 66 mii de ha, productivitatea medie fiind de 2,87 tone/ha.

Potrivit specialistului, cea mai mare suprafaţă de grâu a fost recoltată în sudul ţării şi în autonomia găgăuză, dar la nord se înregistrează, deocamdată, cea mai mare productivitate – 3,2 tone/ha. Aceeaşi tendinţă se menţine şi la recoltarea orzului.

„Dacă facem o analiză a tuturor factorilor, obiectivi şi subiectivi, precum şi a primelor rezultate ale Secerişului-2018, putem estima că faţă de anul trecut roada va fi cu puţin mai slabă. Totuşi, cifrele din anul curent nu vor fi mai mici faţă de media din ultimii 7-10, bunăoară. Şi acesta este un lucru foarte important”, a specificat Marin Grama, la solicitarea MOLDPRES.

Totodată, reprezentantul MADRM a apreciat că o eventuală criză a pâinii nu se aşteaptă. „Vom avea grâne destule, şi pentru rezerva de stat, şi pentru consumatorul de rând”, a afirmat Marin Grama.  

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18005710

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!