ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată cooperării dintre R. Moldova și Consiliul Europei a fost vernisată la Biblioteca Națională

17:30 | 12.07.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei a inaugurat astăzi expoziția-eveniment „Consiliul Europei ‒ R. Moldova: realizări și priorități”, informează MOLDPRES.

Manifestarea a fost deschisă cu imnul Uniunii Europene  ”Odă bucuriei”, interpretat de către cvartetul Bibliotecii Naționale: Veronica Văluță-Bantaș, Tatiana Gheiceanu, Diana Silvestru și Irina Savin.

În alocuțiunea sa, directorul instituției, Elena Pintilei a menționat că evenimentul este organizat în contextul marcării a 23 de ani de la acceptarea Republicii Moldova în familia Consiliului Europei (CoE). Potrivit sursei citate, expoziția cuprinde publicații și documente din colecţia Centrului Pro-European de Servicii și Comunicare (CPESC) din cadrul BNRM, dedicate CoE, cooperării cu Republica Moldova, programelor comune CoE – UE. Totodată, un loc aparte în cadrul expoziţiei este rezervat unei donații de cărți și documente, oferite de către Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, în persoana Ambasadorului Corina Călugăru.  

”Donația de documente şi publicații ale CoE vine să completeze fondul CPESC al BNRM şi va permite utilizatorilor să ia cunoştinţă de cele mai recente domenii de interes ale CoE, valabile şi pentru Republica Moldova în calitatea sa de membru al acestui important for paneuropean”, a precizat Elena Pintilei.

Prezentă la eveniment, Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tatiana Molcean a subliniat că actualmente Republica Moldova este parte la 92 de tratate ale Consiliului Europei, care reglementează cele mai diverse domenii - combaterea torturii, protecţia drepturilor sociale şi ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor, combaterea traficului de fiinţe umane, protecţia datelor cu caracter personal şi multe altele. Potrivit oficialului, Planul de Acțiuni al CoE pentru Republica Moldova 2017-2020 este al 3-lea document cadru de acest gen și al programelor de cooperare dedicate reformelor care au drept obiectiv îmbunătățirea procesului de guvernare la toate nivelele.

La rândul său, Ambasadorul Corina Călugăru, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, a accentuat că grație CoE, astăzi beneficiem de foarte multe drepturi.  Oficialul i-a invitat pe toți cei interesați să vină să citească și să cunoască documentele expuse în cadrul expoziției și să devină adevărați cetățeni europeni.

În context, Eva Gutjahr, șefa interimară a Oficiului Consiliului Europei în R. Moldova a menționat că în prezent, CoE implementează în țara noastră câteva proiecte importante: promovarea unui sistem de justiţie penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, Proiectul Comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei - Combaterea corupţiei prin aplicarea legii şi prevenire (CLEP), Proiectul Comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei - Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova ș.a.

În același timp, Orest Dabija,  șef de secție în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a afirmat că în ultimul timp, ministerul de resort a organizat la Strasbourg patru expoziții dedicate promovării patrimoniului cultural al țării noastre.

Republica Moldova a  devenit membru al Consiliului Europei la 13 iulie 1995.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18006067

img18006067

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!