ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bibliotecari din R. Moldova au fost instruiți la București

15:34 | 28.07.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. Biblioteca Metropolitană București a organizat, în perioada 22-29 iulie, un program de formare profesională pentru 40 de bibliotecari de la Biblioteca Municipală  ”B. P. Hasdeu” din Chișinău, informează MOLDPRES.

Vizita delegației din R. Moldova s-a desfășurat în cadrul proiectului ”100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, realizat de biblioteca bucureșteană în Anul Centenarului Marii Uniri.

Invitații au beneficiat de sesiuni profesionale şi ateliere practice susţinute de către bibliotecarii de la Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB), precum şi de reprezentanţi ai partenerilor BMB. De asemenea, delegația din Republica Moldova a vizitat mai multe filiale ale Bibliotecii Metropolitane, dar și diverse instituţii din capitala României. Este vorba de Primăria municipiului București, Parlamentul României, Clubul Sportiv Municipal Bucureşti, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” și Muzeul municipiului București.

Președintele Asociației Bibliotecarilor din R. Moldova, Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale ”B. P. Hasdeu” a menționat că pe parcursul acestor zile, bibliotecarii de la Chișinău au luat cunoștință de rețeaua de biblioteci publice, de gama de servicii care promovează lectura și învățătura pe parcursul vieții la Biblioteca Metropolitană București.

”Bineînțeles, noi, bibliotecarii de la Chișinău suntem recunoscători pentru acest gest. Centenarul Unirii este un moment istoric, și trebuie să arătăm acest respect pe care îl purtăm generațiilor premergătoare, dar, totodată să investim în viitorul nostru.  Iar această colaborare este și un exemplu care ne susține în acest demers. Ne dorim ca și  bibliotecarii din București, din rețeaua Bibliotecii Metropolitane să ajungă  la Chișinău, astfel  încât să ne apropiem în relațiile noastre de cooperare”, a mai spus Mariana Harjevschi.

În context, Ioana Crihană, director executiv al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România a afirmat că acest program de formare este un  prilej de schimb de experiență. ”Relațiile dintre asociațiile noastre sunt foarte apropiate de multe decenii. Acest proiect este o ocazie să identificăm  noi oportunități de colaborare dintre asociațiile noastre. Ne regăsim întotdeauna cu idei,  inițiative, pe care dorim să le dezvoltăm în continuare”, a subliniat  Ioana Crihană.

Proiectul ”100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România” își propune crearea unui spaţiu de întâlnire şi interacţiune profesională între bibliotecari menit să stimuleze schimbul de informații, împărtășirea de experiențe și bune practici, precum și validarea de soluții și proiecte inovatoare pentru comunitate, propuse și implementate de biblioteci, la nivel local, național, dar şi internațional.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18006693

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!