ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de carte dedicată limbii române va fi vernisată la Biblioteca Națională

12:39 | 10.08.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul ”Cu limba noastră cea frumoasă noi am crescut și creștem...”,  intitulată după un vers de Dumitru Matcovschi, va fi vernisată luni, 13 august, la ora 15.00, la Biblioteca Națională, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde peste 130 de lucrări: manuale, dicționare și alte cărți pentru studierea limbii române. Printre exponate sunt și ediții rare, precum ”Gramatica daco-romană” de Joannis Alexi, editată în 1826 la Viena, Austria, ”Metodă nouă de scriere și citire pentru cursul clasei I” de Ion Creangă apărută la Iași în 1868 ș.a. Expoziția va fi deschisă până la 23 septembrie.

Duminică, 12 august, la ora 11.00, la Teatrul Municipal ”Guguță”, va avea loc spectacolul ”Școala lui Habarnam” de N. Nosov. Potrivit organizatorilor, acțiunea se întâmplă în orașul Florilor, în care eroul principal Habarnam, fiind în căutare, și-a descoperit vocația. Regia este semnată de Radu Ghilaș, muzica – de Ilie Văluță, scenografia – de Silvia Brovcenco. 

Marți, 14 august, la ora 19.00, la Teatrul ”Geneza Art” din capitală va fi prezentat spectacolul ”Coco Chanel – Oglinzi” de Edmonde Charles-Roux în regia Danielei Burlaca.

La Muzeul Național de Artă al Moldovei, poate fi vizionată, până la 9 septembrie, expoziția itinerantă cu genericul ”Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, la care și-au etalat lucrările peste 40 de artiști plastici din România și Republica Moldova. Potrivit directorului instituției, Tudor Zbârnea, expoziția prezintă lucrări de artă contemporană cu tematică explicit sau implicit religioasă, dar și obiecte folosite în practica religioasă (icoane, cruci, pristolnice). Aceeași instituție găzduiește, până la 26 august, expoziția de fotografii ”Revedere” de Zaharia Cușnir. Tot aici poate fi vizionată expoziția permanentă ”Artă Universală” (pictură, artă, sculptură decorativă”).

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei este deschisă, până la 25 septembrie, expoziția ”Patrimoniu salvat”, care cuprinde obiecte confiscate pe parcursul anilor de către organele de drept ale Republicii Moldova, inclusiv cele reținute la diferite posturi vamale din țară. Ele prezintă o varietate largă de exponate: icoane pictate pe lemn, icoane turnate în bronz, podoabe din platină, aur și argint cu pietre prețioase, monede de aur, monede antice, decorații, piese de argintărie laică și religioasă etc. În total, au fost expuse peste 5000 de piese. Tot la Muzeul Național de Istorie a Moldovei vizitatorii pot admira expoziția permanentă ”Comorile trecutului”, alcătuită din piese confecționate din aur și argint descoperite pe teritoriul Republicii Moldova.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală își așteaptă vizitatorii la expoziția permanentă ”Natura. Omul. Cultura”. Expoziția a fost realizată în anii 1988-1994, după concepţia elaborată de grupul de muzeografi, condus de Mihai Ursu şi a proiectului de design, elaborat de Lev Burman. Expoziţia are o suprafaţă de 2000 metri pătrați și reflectă problema globală a interacţiunii dintre Om şi Natură în baza experienţei locale. 

(Reporter  N. Roibu, editor L. Alcază)

img18007088

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!