ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a desfășurat audieri în cazul celor șapte turci expulzați din R. Moldova

17:32 | 08.09.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. În Legislativul de la Chișinău astăzi au fost organizate audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a șapte cetățeni străini. În cadrul acestora au fost audiați șefii de la SIS, de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, comunică MOLDPRES.

La finele audierilor care s-au desfășurat în format închis, speakerul Andrian Candu a făcut declarații pentru presă, în care a specificat că cei șapte angajați ai liceului Orizont s-au aflat în vizorul ofițerilor de la securitate de aproape 10 ani, iar procedurile de expulzare nu au fost declanșate la solicitarea autorităților turce.

El a menționat că subiectul expulzării celor șapte profesori este unul mai sensibil, însă angajații SIS au anunțat că toate procedurile desfășurate au fost legale, iar cererile de azil depuse de aceștia au fost anterior respinse.

”Subiectul este complex, cred că nu este ultima ședință. Vom analiza în continuare subiectul, inclusiv din perspectiva respectării drepturilor omului”, a spus Candu. 

Referindu-se la situația liceului Orizont, președintele Parlamentului a declarat că de fiecare dată la solicitările de închidere a acestui liceu autoritățile au răspuns și vor răspunde negativ.

Pe agenda audierilor au fost incluse chestiuni ce vizează materialele acumulate de către Serviciul de Informații și Securitate care au condus la expulzarea cetățenilor turci, asigurarea dreptului la educație al copiilor de la liceul Orizont, precum și informații despre evoluțiile în cazul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova după 6 septembrie curent.

MAEIE a informat că în SUA, Canada și șase state europene au fost proteste la reprezentanțele diplomatice moldovenești. În anumite cazuri a fost sistată activitatea ambasadelor pentru câteva ore. 

(Reporter A. Zara, editor  M. Jantovan)

img18007987

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!