ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alte două cazuri de rujeolă au fost confirmate de specialiști

14:59 | 24.09.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Două cazuri noi de rujeolă au fost confirmate astăzi de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), transmite MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare a ANSP, Olesea Croitor, a precizat că cele două cazuri au fost înregistrate în raionul Cantemir.

„În prezent, pacienții sunt izolați și se află sub supravegherea medicilor. De asemenea, angajații medicali au întreprins măsuri de promovare a sănătății privind creșterea conștientizării populației despre riscurile rujeolei și importanța vaccinării”, a afirmat Croitor.

De începutul acestui an, au fost înregistrate 287 cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august, fiind înregistrate 239 cazuri confirmate. Totodată, de la începutul acestei luni au fost înregistrate 11 cazuri de această maladie.

Teritoriile afectate de rujeolă de la începutul lunii august sunt: Ceadâr-Lunga – 150 cazuri, Vulcănești – 34 cazuri, Ungheni – 20 cazuri, Taraclia - 12 cazuri, Cahul – 10 cazuri, Cantemir – 10 cazuri, Ocnița – 7 cazuri, Nisporeni – 4 cazuri, Glodeni – 1 caz, Hâncești – 1 caz și Chișinău – 1 caz.

De asemenea, pe întreg teritoriul țării se menține Codul portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei.

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18008483

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!