ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 500 de gospodării din raionul Floreşti au fost conectate la apeduct

14:58 | 10.10.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Un proiect de alimentare cu apă, coordonat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), a fost finalizat la Băhrineşti, raionul Floreşti. Datorită acestuia, la sistemul de apeduct sunt conectate 447 de gospodării, iar în timpul apropiat urmează să fie asigurate cu apă încă 47 de case din localitate, transmite MOLDPRES.

Setul de documente ce atestă costul investițional al bunurilor, lucrărilor și serviciilor a fost transmis ieri Primăriei satului Băhrinești de către conducerea ADR Nord. Astfel, administraţia locală şi-a asumat toate responsabilităţile de gospodărire a noului apeduct. 

“Am reuşit să realizăm un lucru mare pentru Regiunea de Nord a ţării, în special pentru raionul Floreşti. Valoarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului de apeduct din satul Băhrinești, cu o lungime de 23,3 km, se cifrează la 8,19 milioane de lei. În această sumă sunt reflectate costul lucrărilor de terasament, construcția rețelelor de alimentare cu apă, montarea conductei, a robinetelor și a hidranților, amenajarea teritoriului, serviciile responsabilului tehnic și elaborarea panourilor informative. Acum localnicii vor avea apă de calitate, ceea ce înseamnă, în primul rând, viaţă mai sănătoasă”, a menţionat pentru MOLDPRES Vitali Povonschi, directorul ADR Nord.

Executarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului de apeduct de la Băhrinești este una dintre etapele de implementare a proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”. Bugetul total al proiectului se cifrează la 66,08 de milioane de lei, din care 29,90 de milioane de lei sunt solicitate din sursele Fondului Naţional de Dezvoltare Regională (FNDR), iar 29,92 milioane lei reprezintă cofinanțarea Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan).

Totodată, 4,73 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,42 milioane de lei – contribuția întreprinderii “Servicii Comunale Florești”, care este şi operatorul sistemelor, și 0,451 milioane de lei – contribuția autorităţilor publice locale.

În cadrul proiectului menționat, ApaSan oferă suport pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca, iar din FNDR sunt finanțate fazele proiectului ce ţin de  localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18009079

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!