ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială a lansat noul Indice a capitalului uman, în care R. Moldova a obținut un scor mediu

13:16 | 11.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Indicele capitalului uman a fost lansat, la 11 octombrie, la reuniunea anuală a Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional (FMI). Noul indice arată că 56 la sută din copiii născuți astăzi în întreaga lume vor pierde mai mult de jumătate din câștigurile potențiale pe durata vieții lor din cauza lipsei unor investiții efective în oameni, în scopul asigurării unei populații sănătoase, școlarizate și rezistente pentru piața viitoare a muncii, informează MOLDPRES.

„Capitalul uman este un declanșator esențial al creșterii economice sustenabile, favorabile incluziunii, dar investițiile în sănătate și educație nu au beneficiat de atenția bine-meritată. Indicele stabilește o legătură directă între îmbunătățirea rezultatelor în domeniul sănătății și educației, productivitate și creșterea economică”, a declarat președintele Băncii Mondiale (BM) Jim Yong Kim. În opinia oficialului BM, „capitalul uman este, deseori, unicul capital disponibil al populației sărace”.

Potrivit raportului, Republica Moldova are un scor de 0.58 (respectiv 0.56 pentru bărbați și 0.60 pentru femei), la fel ca și România, dar sub nivelul scorului de țară a Ucrainei, respectiv 0.65 și a Federației Ruse – 0.73.

Autorii raportului apreciază că 58 la sută din copiii născut astăzi în Republica Moldova se bucură de o educație completă și de o sănătate deplină. Cel puțin 98 din 100 de copii născuți în Moldova supraviețuiesc până la vârsta de 5 ani. În Republica Moldova, un copil care începe școala la vârsta de 4 ani se poate aștepta să finalizeze studiile în 11,8 ani de școală, până la vârsta de 18 ani, se mai arată în studiul Băncii Mondiale și FMI. Totodată se arată că copiii învață, de fapt, numai 8,2 ani.

Cel puțin 83 la sută dintre copiii de 15 ani din Republica Moldova vor supraviețui până la vârsta de 60 de ani. Experții BM mai constată diferențe de gen privind sănătatea, studiile, productivitatea unui copil născut astăzi, în calitate de actor viitor pe piața muncii.

Indicele măsoară volumul capitalului uman, care ar putea fi obținut de un copil născut astăzi până la vârsta de 18 ani, ținând cont de riscurile sănătății și studiilor precare, prevalente în țara de trai. De asemenea, indicele capitalului uman reflectă productivitatea unui copil născut astăzi, în calitate de actor viitor pe piața muncii, față de productivitatea care ar putea exista în condiții de sănătate și studii complete, de înaltă calitate, pe o scară de la zero la 1 – 1 fiind cel mai bun scor posibil. De exemplu, un scor de țară de 0,5 înseamnă că populația – și țara per ansamblu – își pierd jumătate din potențialul economic viitor. Calculat peste 50 de ani, acesta se transpune în pierderi economice profunde: o pierdere anuală de 1,4 la sută din PIB.

Datele dezagregate pe gen sunt disponibile pentru 126 dintre cele 157 de țări cuprinse de raport. Indicele va fi inclus în viitorul raport al dezvoltării mondiale din 2019 privind caracterul schimbător al muncii, care se referă la importanța investițiilor în capitalul uman pentru o bună pregătire în contextul pieței viitoare a muncii.

Și Forumul Economic Mondial a lansat în ultimul trimestru al anului trecut "Indicele Capitalului Uman" în care Republica Moldova a fost plasată pe locul 62 din 130 de țări incluse în clasament. La realizarea raportului au fost luate în calcul criterii precum accesibilitatea la educaţie, angajarea populaţiei, îmbunătățirea calificărilor profesionale şi dezvoltarea tehnologiilor moderne.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!